
Jabłecznik z bezą
- mąka pszenna: 600 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- cukier: 200 g
- cukier waniliowy: 7 g
- masło: 250 g
- jajka: 4 szt.
- jabłka: 1 kg
- cynamon: 5 g
- cukier puder: 200 g
- sól: 2 g
- sok z cytryny: 15 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem białym (150 g) i waniliowym. Dodajemy zimne masło (200 g) i siekamy je nożem. Następnie wbijamy 4 żółtka – białka zostawiamy w lodówce na bezę. Szybko łączymy składniki, formując kulę. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
krok 2
Jabłka: myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy je na patelni z cukrem (50 g) i cynamonem, aż będą miękkie. Jeśli przywierają do patelni, można podlać je odrobiną wody.
krok 3
Spód: schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 26 cm. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 20 min. Na upieczony spód nakładamy podsmażone jabłka.
krok 4
Beza: wyjmujemy białka z lodówki i ubijamy je ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier puder, a na koniec sok z cytryny. Ubijamy pianę na sztywno przez ok. 15–20 min. Następnie napełniamy nią rękaw cukierniczy i wyciskamy na jabłka małe rozetki z piany.
krok 5
Pieczenie: jabłecznik z bezami wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 40–45 min w temperaturze 180°C.

