Reklama

Jabłecznik z migdałami

Składniki:

40 dag mąki
sól
25 dag cukru pudru + 1/2 łyżki
25 dag masła
sok i skórka otarta z 1 cytryny
6 jajek
1 i 1/2 kg jabłek
150 ml kwaśnej śmietany
łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki mleka
łyżka miodu
15 dag płatków migdałowych
4 łyżki suszonych żurawin
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
ok. 20 wiśni (mrożonych lub kandyzowanych)

Kroki przygotowania:

Jabłecznik z migdałami
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, 15 dag cukru pudru i 15 dag masła w kawałkach. Dodajemy skórkę z cytryny, 3 jajka i zagniatamy ciasto. Schładzamy ok. 1 godz. Jabłka obieramy, przecinamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Każda połówkę nacinamy wzdłuż z wypukłej strony, skrapiamy sokiem z cytryny. Pozostałe jajka mieszamy ze śmietaną, mąką ziemniaczaną, mlekiem i 1/2 łyżki cukru.
Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na natłuszczoną blachę. Na cieście układamy jabłka wypukłą stroną do góry i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Resztę masła roztapiamy z pozostałym cukrem i miodem, dodajemy migdały, gotujemy 2 min. Dodajemy żurawiny, skórkę pomarańczową i wiśnie. Masą migdałową polewamy ciasto. Pieczemy 40 min. w temp. 170°C.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama