Porady:
- Jabłka w cieście przygotowuje się albo na patelni, albo w piekarniku. Smażone jabłka w cieście są trochę bardziej kaloryczne, ale za to błyskawiczne w wykonaniu. Wystarczy przygotować tradycyjne ciasto naleśnikowe, zanurzać w nim plastry jabłek i obsmażać z obu stron na złoty kolor.
- Pieczone jabłka w cieście można przygotować na wiele sposobów. Mamy do wyboru kilka rodzajów ciast, które możemy tutaj użyć. Najszybsze i najprostsze rozwiązania to gotowe ciasto francuskie oraz gotowe ciasto filo. Możemy też sami przygotować ciasto do jabłek – kruche, półkruche, drożdżowe, krucho-drożdżowe albo biszkoptowe.
- Najczęściej podczas przygotowywania jabłek w cieście kroi się owoce na mniejsze kawałki, jednak ciekawym kulinarnym wyzwaniem mogą być też całe jabłka w cieście. To niezwykle efektowne danie, które bez wątpienia zrobi wrażenie na wszystkich domownikach.
Notka redakcyjna:
Przyprawy do jabłek w cieście
Jabłka w cieście są wyjątkowo apetyczne i mają piękny aromat. Po zjedzeniu zaledwie kawałka jabłka w cieście, nie sposób się od nich uwolnić. Tajemnicą powodzenia jabłek w cieście są nie tylko same jabłka, które po upieczeniu lub usmażeniu uzyskują niesamowity smak, ale także fakt, iż zamknięte są w otoczce pysznego ciasta. To jednak nie wszystko. Akcentem, bez którego nie ma idealnych jabłek w cieście, są przyprawy.
Od doboru przypraw zależy ostateczny charakter jabłek w cieście. Jednym z najczęściej stosowanych dodatków do tego dania jest cynamon. Jego smak jest perfekcyjnie dopasowany do smaku jabłek, dlatego duet ten sprawdza się także w wielu innych potrawach. Inną przyprawą, którą możemy ubogacić jabłka w cieście, jest wanilia. Jeśli jej nie posiadamy, możemy ją zastąpić cukrem wanilinowym.
Do jabłek w cieście, dla uzyskania dozy ostrości, możemy też dodać szczyptę imbiru lub kardamonu, a jeśli mamy ochotę na korzenny wydźwięk potrawy, wsypmy odrobinę gałki muszkatołowej.
Przyprawy, które dodamy do ciasta, to jedno, a składniki, jakich użyjemy do urozmaicenia gotowej już potrawy, to drugie. Gorące, wyłożone na talerz jabłka w cieście możemy posypać cukrem pudrem – to najpopularniejszy i najprostszy sposób ich podania. Ale jest również wiele innych – zamiast pudru użyć możemy miodu, syropu klonowego, syropu daktylowego, malinowego lub innego.
Niektórzy serwują jabłka w cieście z lodami, inni z polewą czekoladową, jeszcze inni są miłośnikami jabłek w cieście z sosem toffi. Ciekawe dodatki do jabłek w cieście to także: bita śmietana, jogurt, owoce, lukier, płatki migdałowe. Tak naprawdę sposobów podania i przyrządzenia jabłek w cieście jest bez liku. Danie za każdym razem może wyglądać i smakować zupełnie inaczej, dlatego nigdy nam się nie znudzi.