Porady:
- W przepisie wykorzystaliśmy kwaśną odmianę jabłek, dlatego dodaliśmy do nich cukier. Jeśli chcielibyście przygotować klasyczne jabłka w cieście francuskim bez cukru, to lepiej wybrać nieco słodszą odmianę np. lobo.
- Gniazda nasienne w jabłkach można usunąć za pomocą specjalnego urządzenia – drylownicy do jabłek.
- Ciasto francuskie można przygotować samodzielnie w domu. Co prawda, jest to pracochłonne, ale wtedy mamy pewność, że użyliśmy jakościowych składników, bez dodatków substancji konserwujących. Jak zrobić ciasto francuskie? Do jego wykonania potrzeba niewielu składników – wystarczy mąka, masło, woda i sól. Za to na pewno będziecie potrzebowali czasu, bo cały proces chłodzenia i wałkowania ciasta zajmuje ok. 12. godzin.
- Decydując się na ciasto francuskie ze sklepu, sprawdźcie, czy w jego składzie znajdują się tylko same niezbędne składniki, czyli mąka, masło, sól i woda – bez oleju palmowego, cukru, zagęszczaczy i substancji emulgujących.
Notka redakcyjna:
Ciastka a'la apple pies z McDonald's
Dużą popularnością cieszą się jabłkowe ciastka z McDonald’s – znane pod amerykańską nazwą apple pies. Możecie je przygotować podobnie jak jabłka w cieście francuskim według naszego przepisu. Różnica polega na tym, że nie są one pieczone, tylko smażone w głębokim tłuszczu.
Jabłka należy pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć z cukrem i przyprawami korzennymi. Przygotowane i przestudzone nadzienie zawijamy w ciasto francuskie. Ciastka z jabłkami a'la apple pies smażymy pojedynczo w głębokim tłuszczu. Na końcu odsądzamy na ręczniku papierowym. Możemy podawać posypane cukrem pudrem.
Z czym podawać jabłka w cieście francuskim?
Ciasto jest doskonałe jako przekąska do pracy lub szkoły, ale można je także podać na ciepło z pysznymi dodatkami, takimi jak:
- lody waniliowe – najsmaczniejsze będą oczywiście zrobione samodzielnie,
- bita śmietana – wystarczy ubić śmietanę kremówkę z łyżką cukru pudru,
- lukier cytrynowy – przygotujecie go z cukru pudru i soku z cytryny,
- karmel lub polewa czekoladowa – jeśli lubicie bardziej deserowe smaki, zróbcie ją na bazie gorzkiej czekolady. Wolicie słodszą polewę? Wybierzcie czekoladę mleczną.
Nie tylko jabłka w cieście francuskim
Podobne słodkości możecie wykonać owijając w ciasto francuskie:
- inne owoce – np. gruszki, morele czy truskawki,
- budyń – dla miłośników kremowych ciastek,
- lub twarożek na słodko – może być w kompozycji ze świeżymi owocami lub przetworami, jak np. wiśnie w żelu czy konfitura brzoskwiniowa.
Kieszonki z ciasta francuskiego dobrze smakują również w wersji wytrawnej, np. ze szpinakiem i serem fetą. Na imprezową przekąskę doskonałe będą kabanosy w cieście francuskim, a na uroczystą kolację we dwoje – szparagi w cieście francuskim.