
Trifle jabłkowo-malinowy
- jabłka: 1 kg
- cukier puder: 150 g
- maliny: 400 g
- whisky: 65 ml
- biszkopty: 250 g
- konfitura malinowa: 75 g
- mleko: 300 ml
- śmietana 30%: 500 ml
- wanilia: 1 szt.
- jajka: 6 szt.
- mąka kukurydziana: 15 g
- pomarańcze: 1 szt.
- woda: 55 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal615
- tłuszcz38g
- tłuszcz nasycony22g
- węglowodany56g
- cukry49g
- błonnik4g
- białko6g
Sposób przygotowania
krok 1
Jabłka (powinny być jak najbardziej kwaśne, np. szara reneta lub papierówka) myjemy, obieramy, przecinamy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie kroimy je w dużą kostkę.
krok 2
Do rondelka wlewamy 55 ml wody i wsypujemy 75 g cukru pudru. Dodajemy jabłka, przykrywamy i dusimy na niskiej mocy palnika przez 15 minut, aż zmiękną (warto co jakiś czas je pomieszać, żeby nie przywarły do dna). Po tym czasie zdejmujemy owoce z palnika i pozostawiamy to ostygnięcia.
krok 3
Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka i umieszczamy je w głębokiej misce (białka nie będą nam potrzebne). Mieszamy je z 15 g cukru pudru oraz z mąką kukurydzianą.
krok 4
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż nożem i ostrym końcem lub łyżeczką zeskrobujemy nasiona ze strąka. Wrzucamy je do garnuszka. Dolewamy mleko (minimum 3,8%), 200 ml kremówki i dokładnie łączymy. Następnie ustawiamy na średniej mocy palnika i doprowadzamy do wrzenia. Gorący płyn bardzo powoli, cienką strużką wlewamy do żółtek i dokładnie mieszamy rózgą, aż wszystko się połączy.
krok 5
Mleko z żółtkami i wanilią przelewamy do czystego garnka i gotujemy na średniej mocy palnika przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Kiedy płyn zacznie gęstnieć, zdejmujemy naczynie z płyty, przykrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
krok 6
Pomarańczę myjemy i parzymy. Skórkę ścieramy na najmniejszych oczkach. Następnie owoc przecinamy, a z połowy wyciskamy sok. Przelewamy go do miseczki, dodajemy 45 ml whisky (w wersji bezalkoholowej możemy zastąpić go czarną herbatą) oraz dosypujemy 10 g cukru pudru i mieszamy, aż wszystko się połączy.
krok 7
Biszkopty (możemy wykorzystać gotowe lub przygotować ciasto samodzielnie, np. z przepisu na biszkopt bezglutenowy) smarujemy konfiturą malinową. Układamy je na dnie dużego, szklanego naczynia (koniecznie z płaskim dnem). Dokładnie nasączamy je mieszanką soku pomarańczowego i whisky, a na wierzch wykładamy świeże maliny (poza sezonem warto wykorzystać mrożone, należy je jednak wcześniej odsączyć). Całość przykrywamy duszonymi jabłkami oraz waniliowym kremem. Chłodzimy przez 4-5 godzin (lub przez całą noc).
krok 8
Do misy miksera wlewamy 300 ml kremówki i dodajemy 50 g cukru pudru. Wszystko dokładnie ubijamy, aż powstanie sztywny krem. Dodajemy do niego skórkę pomarańczową, 20 ml whisky i mieszamy do połączenia. Wykładamy na wierzch naszego deseru tuż przed podaniem.
krok 9
Trifle jabłkowo-malinowy serwujemy dobrze schłodzony. Doskonale pasuje do filiżanki aromatycznej kawy lub lampki musującego wina.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

