
Jabłkowe tiramisu w pucharkach
- masło: 50 g
- cukier trzcinowy: 50 g
- płatki owsiane: 100 g
- mascarpone: 150 g
- jajka: 3 szt.
- mascarpone: 150 g
- cukier puder: 100 g
- jabłka: 4 szt.
- brązowy cukier: 60 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na kruszonkę: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. W salaterce masło mieszamy z cukrem, płatkami owsianymi i ryżowymi. Powstałą masę rozprowadzamy równą warstwą po blasze wyłożonej pergaminem, wstawiamy do piekarnika na 20 min. Odstawiamy do wystudzenia, po czym kruszymy.
krok 2
Na krem: jajka oblewamy wrzątkiem, białka oddzielamy od żółtek. W salaterce mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powoli do mieszaniny z mascarpone.
krok 3
W szklanych pucharkach układamy deser: porcję masy mascarpone przekładamy porcją skarmelizowanych jabłek, następnie kruszonką, powtarzamy czynności. Na koniec dodajemy jabłka i posypujemy wszystko kruszonką. Wstawiamy do lodówki na 3 godz. przed podaniem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

