Reklama

zdrowe ciastka do schrupania

Składniki:

60 g kaszy jaglanej
100 g płatków kukurydzianych
150 g mąki pszennej typ 500
2 jajka
100 g rodzynek sułtańskich
10 suszonych daktyli
1 czubata łyżka domowego cukru waniliowego
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki gęstej śmietany 12%
cukier puder do posypania

Kroki przygotowania:

Kaszę ugotować w 500 ml wody ze szczyptą soli i łyżeczką masła, po czym odcedzić ja na sicie i wystudzić. Daktyle pokroić w kostkę. Do miski wsypać płatki, dodać zimną kaszę i wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i łyżką wymieszać masę na ciasteczka. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia lub matą do ciasteczek. Łyżką do lodów lub zwykłą nakładać porcje masy robiąc odstępy ( ja zrobiłam 9 dużych ciastek, ale można zrobić mniejsze ) i lekko przyklepać formując okrągłe placuszki. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut w zależności jak piecze piekarnik. Po upieczeniu ciasteczka wyłożyć na kratkę i przestudzić a na koniec posypać cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama