
Jagnięcina pieczona z czosnkiem i rozmarynem
- jagnięcina: 1 kg
- czosnek: 4 ząbki
- rozmaryn: 3 gałązki
- oliwa z oliwek: 30 ml
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- miód: 150 ml
- musztarda dijon: 120 g
- białe wytrawne wino: 150 ml
- mięta: 8 liści
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Wykonujemy niewielkie nacięcia na powierzchni udźca i wsuwamy w nacięcia plasterki czosnku i igły rozmarynu.
krok 2
Smarujemy mięso oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy jagnięcinę do brytfanny i pieczemy. Wlewamy 100 ml wody do naczynia. Pieczemy 80 min.
krok 3
Miód mieszamy z musztardą, smarujemy jagnięcinę całością tej mieszaniny i dopiekamy jeszcze 8 min. Upieczoną jagnięcinę wyjmujemy i owijamy folią aluminiową.
krok 4
Do naczynia z pieczenia wlewamy białe wino, podgrzewamy i zeskrobujemy wszystkie smaki z dna brytfanny. Sos przecieramy przez sito i wlewamy do małego rondla. Dodajemy posiekaną miętę i dusimy 5 min. Przyprawiamy do smaku.
krok 5
Mięso kroimy w plastry. Podajemy gorące z sosem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

