Reklama

Jagnięcina z czosnkiem i rozmarynem - doskonałe połączenie na rodzinny obiad lub do podania na zimno w ramach przystawki czy dodatku do kanapki. Mięso wyjdzie soczyste i idealnie doprawione.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Wykonujemy niewielkie nacięcia na powierzchni udźca i wsuwamy w nacięcia plasterki czosnku i igły rozmarynu.

  • krok 2

    Smarujemy mięso oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy jagnięcinę do brytfanny i pieczemy. Wlewamy 100 ml wody do naczynia. Pieczemy 80 min.

  • krok 3

    Miód mieszamy z musztardą, smarujemy jagnięcinę całością tej mieszaniny i dopiekamy jeszcze 8 min. Upieczoną jagnięcinę wyjmujemy i owijamy folią aluminiową.

  • krok 4

    Do naczynia z pieczenia wlewamy białe wino, podgrzewamy i zeskrobujemy wszystkie smaki z dna brytfanny. Sos przecieramy przez sito i wlewamy do małego rondla. Dodajemy posiekaną miętę i dusimy 5 min. Przyprawiamy do smaku.

  • krok 5

    Mięso kroimy w plastry. Podajemy gorące z sosem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady:

Zobacz też: Kofty z jagnięciny

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama