Porady:
- Jajka w sosie chrzanowym świetnie smakują podane zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Zamiast koperku możemy użyć szczypiorku, rzeżuchy lub pietruszki. Składniki te wspaniale komponują się z sosem chrzanowym oraz jajkami.
- Jeśli chcemy podkręcić nieco smak sosu, możemy dodać do niego niewielką ilość cukru. Przyprawy takie, jak majeranek, czy ziele angielskie nadadzą mu fantastycznego aromatu.
- Śmietanę 18% możemy zastąpić mlekiem. W takiej sytuacji sos będzie łagodniejszy i słodszy w smaku.
- Jajka w sosie chrzanowym najlepiej smakują tego samego dnia, w którym zostały przygotowane. Jednak możemy je również przechowywać, w lodówce wytrzymają przez maksymalnie 2–3 dni.
- Do sosu możemy dodać jedną łyżkę musztardy. Jego smak będzie wtedy ostrzejszy oraz intensywniejszy.
Notka redakcyjna:
Jajka w sosie chrzanowym – z czym podawać?
Jajka w sosie chrzanowym świetnie smakują same w sobie. Zazwyczaj podajemy je z ugotowanymi ziemniakami. Możemy je także serwować w towarzystwie:
- mięs – wspaniale smakują z dodatkiem pieczonego indyka lub kurczaka. Podane z pieczoną lub ugotowaną białą kiełbasą stanowią świetny pomysł na wielkanocny obiad,
- pieczywa – to świetna propozycja dla wszystkich osób, które nie przepadają za ziemniakami. Polecamy zarówno chleb biały pszenny, jak i ciemny żytni. Posmarowany masełkiem wspaniale komponuje się z jajkami w sosie chrzanowym,
- puree ziemniaczane – zanurzone w sosie chrzanowym są przepyszne! Potrzebne nam będą tylko ugotowane, rozgniecione ziemniaki i niewielka ilość masła zmieszanego z mlekiem,
- ogórków kiszonych – to banalny i lekki dodatek, który fantastycznie podkreśli smak naszej potrawy.
Jak przygotować jajka na Wielkanoc?
Jajka to niezbędny składnik wielkanocnych dań. Zazwyczaj dodajemy je do babek, czy zup. Ugotowane stanowią świetną propozycję na przystawkę. Jak je przygotować? Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:
- jajka faszerowane z awokado – ugotowane jajko kroimy na pół, a następnie wyjmujemy żółtko. Następnie łączymy je z awokado oraz majonezem. Wszystko rozdrabniamy za pomocą widelca. Tak przygotowaną pastę nakładamy na białka,
- jajka faszerowane łososiem – sposób przygotowania jest podobny, jak w przypadku jajek faszerowanych z awokado. Jednak ich farsz skrywa w sobie nieco inne składniki: wędzonego łososia, majonez i sok z cytryny,
- jajka w sosie tatarskim – ugotowane i przekrojone na pół jajka polewamy sosem powstałym na bazie pieczarek, ogórków konserwowych, majonezu oraz cebuli,
- jajka w łososiu – zachwycają swoją prostotą. Wystarczy ugotować jajka i owinąć je wędzonym łososiem.
Z ugotowanych jajek możemy przygotować także pastę jajeczną. Jajka wystarczy rozgnieść widelcem, a następnie połączyć z majonezem. Całość doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Na bazie tego prostego przepisu możemy przygotować także:
- pastę jajeczną z serem,
- pastę jajeczną z tuńczykiem,
- pastę jajeczną z awokado,
- pastę jajeczną z pieczarkami.
Majonez możemy zastąpić jogurtem naturalnym i niewielką ilością musztardy. Dzięki temu nasza pasta będzie wyjątkowo lekka oraz mało kaloryczna. To świetna propozycja dla wszystkich osób dbających o figurę.
Ugotowane jajka możemy polać nie tylko sosem chrzanowym, czy tatarskim. Równie dobrze sprawdzi się:
- sos musztardowy – to proste połączenie jogurtu naturalnego oraz musztardy,
- sos koperkowy – koperek wspaniale pasuje do majonezu, jogurtu, czy śmietany,
- sos czosnkowy – wyjątkowo wyrazisty sos, który powstaje na bazie majonezu, jogurtu oraz przeciśniętego przez praskę czosnku,
- sos jogurtowy– jest najprostszy w wykonaniu. Wystarczy połączyć jogurt naturalny z niewielką ilością majonezu.