Porady:
- Najlepiej wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu (oznaczone na skorupce numerem 0) – dzięki nim jajecznica z mlekiem będzie idealna.
- Jajecznica na mleku dobrze będzie się komponować z takimi dodatkami, jak cebulka, boczek, czy żółty ser.
- Po co mleko do jajecznicy? Mleko w jajecznicy zastępuje masło - dzięki niemu całe danie jest lżejsze i mniej tłuste.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić jajecznicę z mlekiem?
Przygotowanie jajecznicy na mleku jest bajecznie proste – z tym przepisem poradzi sobie każdy. Idealnie sprawdzi się ona na pyszny i sycący początek dnia, a podana z większą ilością dodatków, jak świeże warzywa, czy lekkie pieczywo, może zastąpić szybki lunch. Jak zrobić jajecznicę z mlekiem? Wystarczy jajka rozkłócić z odrobiną mleka i doprawić do smaku. Jajecznica z mlekiem może być za równo mniej ścięta, jak i dobrze wysmażona – ile osób, tyle gustów. Po co mleko do jajecznicy? Dodanie go powoduje, że jajecznica na mleku jest ona trochę rzadsza i delikatniejsza niż ta przygotowana na maśle.
Jajecznica ze śmietaną
Lekko strawna i równie smaczna, co ta klasyczna - taka jest jajecznica z mlekiem. Przepis na jajecznicę ze śmietanką jest trochę bardziej tłusty niż ten z mlekiem, jednak wciąż mniej kaloryczny niż danie przygotowane na maśle. Wystarczy zastąpić w przepisie powyżej mleko na śmietankę, najlepiej tłustą (koło 30%).
Jajecznica z mlekiem – inspiracje
Jajecznica na śniadanie nie musi zawsze wyglądać tak samo. Warto przygotować jajka z mlekiem w trochę innej, niż klasyczna, formie. Miłośnikom klimatu śródziemnomorskiego polecamy włoską jajecznicę z parmezanem i suszonymi pomidorami. Smaki pomidorów, cukinii, oliwek oraz twardego sera bardzo dobrze się uzupełniają, a w połączeniu z jajecznicą są jeszcze lepsze! Innym pomysłem na ciekawe wykorzystanie jajecznicy z mlekiem jest podanie jej w egzotycznej odsłonie. Hiszpańska jajecznica z krewetkami i chorizo jest sycąca i bardzo aromatyczna.