Jajecznica z awokado
- jajka: 2 szt.
- awokado: 0.5 szt.
- szczypiorek: 0.25 pęczka
- sok z cytryny: 5 ml
- masło: 5 g
- sól: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: przekrajamy awokado na pół. Wbijamy ostrze w pestkę i lekko je przekręcamy. Jeśli owoc jest dojrzały, twarde jądro powinno bez problemu oddzielić się od miąższu. Małym nożykiem robimy nacięcia w kształcie szachownicy w połówce awokado. Łyżką wyjmujemy powstałą w ten sposób kostkę. Skrapiamy ją sokiem z cytryny. Drugą część owocu możemy wykorzystać do zrobienia pożywnego zielonego koktajlu lub guacamole. Szczypiorek opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Drobno siekamy łodyżki.

wero.ugc krok 2
Masło: wrzucamy na patelnię i rozpuszczamy. Osoby, które nie tolerują laktozy, mogą wykorzystać masło klarowane (ma ono przyjemny, lekko orzechowy aromat), oliwę lub olej roślinny, na przykład z pestek winogron. Nie rozgrzewajmy tłuszczu zbyt mocno, inaczej wrzucone na niego jajka natychmiast się zetną.

wero.ugc krok 3
Smażenie: wbijamy jajka bezpośrednio na patelnię. Za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej szpatułki żaroodpornej rozmącamy białko, a następnie żółtka. Cały czas kontrolujmy temperaturę. Jeśli będziemy smażyć jajka zbyt długo, staną się suche i gumowate. Możemy energicznie rozmieszać je w oddzielnym naczyniu (widelcem lub rózgą kuchenną) tuż przed wlaniem ich na patelnię. Dzięki temu wtłoczymy w nie powietrze i jajecznica z awokado i szczypiorkiem wyjdzie lekka i puszysta.

wero.ugc krok 4
Mieszanie: kiedy jajka są już prawie gotowe, dodajemy pokrojone w kostkę awokado. Jeszcze przez chwilę podsmażamy całość, mieszając, żeby dobrze połączyć składniki. Doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Danie świetnie smakuje w wersji pikantnej – możemy dodać do niego płatki chili lub sproszkowaną ostrą paprykę. Pasują tu również różne zioła, takie ja oregano lub kolendra.

wero.ugc krok 5
Podanie: przekładamy zawartość patelni na talerz. Posypujemy szczypiorkiem. Możemy wzbogacić to pożywne śniadanie różnymi warzywami. Świetnie smakuje na przykład jajecznica z awokado i pomidorem (zimą idealnie sprawdzą się pomidorki koktajlowe). Podajmy ją ze świeżym pieczywem, najlepiej pełnoziarnistym (żeby zapewnić sobie porcję błonnika na dobry początek dnia).

wero.ugc


