Porady:
- Jajecznica zyska dodatkowy smak, gdy zdecydujemy się dodać do niej ulubione zioła, np. oregano, tymianek lub estragon.
- Najlepiej smażyć ją na patelni z grubym dnem. Jeśli mimo wszystko jajka przywierają należy dodać więcej tłuszczu.
- Świetnie smakuje podana z kromką świeżego chleba dobrej jakości. Jeśli mamy więcej czasu warto zrobić go w domu.
- Zastanawiacie się ile kalorii ma jajecznica z kurkami? Jeśli zachowacie proporcje z naszego przepisu, można przyjąć, że w 100 g znajduje się 180 kcal.
- Wiele osób zastanawia się również, czy kurki do jajecznicy trzeba gotować. Spieszymy z odpowiedzią, absolutnie nie jest to konieczne. To bardzo delikatne grzyby, którym w zupełności wystarczy podsmażanie, które wydobywa pełnię ich smaku.
- Poza sezonem można wykorzystać mrożone kurki, które najlepiej jest rozmrażać w temperaturze pokojowej.
Notka redakcyjna:
Jajecznica z kurkami – jak zrobić dobrą?
Jednym z lepszych pomysłów na sycące śniadanie jest jajecznica z kurkami – przepis jest bardzo prosty i szybki. Wydaje się, że każdy potrafi zrobić jajecznicę. Warto jednak znać kilka sztuczek, dzięki którym powstanie idealna.
- Grzyby powinny być dobrze oczyszczone. Jak czyścić kurki? Najprościej przesypać je do miski, posypać solą i zalać letnią wodą. Całość zamieszać kilkukrotnie i wyjąć kurki pływające po powierzchni łyżką cedzakową. Piasek i brud z nich zostaje na dnie miski. Żeby mieć pewność, że kurki są czyste i nadają się do spożycia warto powtórzyć tę czynność 2–3 razy.
- W osobnej miseczce warto wymieszać dokładnie jajko, śmietanę i przyprawy. Rozkłócone jajko należy wylać na patelnię i mieszać powoli, aż jajecznica na kurkach zetnie się. Nie ma idealnej wilgotności tego dania – jedni wolą jajecznicę półpłynną, inni natomiast dobrze ściętą. Warto zapytać osobę, dla której gotujemy o jej preferencje. Jajecznica na kurkach najlepiej smakuje obficie posypana szczypiorkiem lub natką pietruszki oraz podana z ciemnym pieczywem. Śmietana sprawi, że powstanie niezwykle delikatna w smaku i aromatyczna.
- Jeśli zdecydujemy się na dodatek mięsny, to warto je wcześniej przesmażyć. Boczek kroimy w kostkę lub paski i podsmażamy na suchej patelni, a szynkę na odrobinie oleju.
Jajecznica z kurkami – jakie jajka wybrać?
Jajecznica na kurkach będzie tym lepiej smakować, im lepszej jakości jaj użyjemy – jest to w końcu jej główny składnik. Najlepiej do tego celu nadają się jajka swojskie, od kur ze wsi, jednak nie zawsze mamy do nich dostęp. Wtedy trzeba postawić na te kupione w sklepie lub na targowisku. Jak wybrać te najlepsze? Na każdym jajku nadrukowany jest kod, z którego można odczytać informację o wielkości jajka, kraju pochodzenia, producencie. Dodatkowo, co nas najbardziej w tym momencie interesuje, można dowiedzieć się, w jaki sposób były chowane kury. Informację tę można odczytać z pierwszej cyfry na kodzie zapisanym na skorupce jajka.
- Jajka „zerówki” (których kod rozpoczyna się od cyfry zero) pochodzą z chowu ekologicznego. Kury mogą spacerować na wolnym powietrzu i żywią się w naturalny sposób. Z takich ekologicznych jajek powstanie najlepsza jajecznica z kurkami.
- Kolejne, niższe numery oznaczają coraz to gorszą jakość jaj i gorsze warunki hodowli kur.
- Jajka oznaczone numerem 3 są najgorszej jakości. Kury „trójki” pochodzą z chowu klatkowego. Mają złe warunki do życia, a smak ich jajek odbiega znacznie od tych od zdrowych zwierząt. Mimo niskiej ceny, przez względy etyczne wiele sklepów wycofuje takie jaja ze swojej oferty.
Z czym zrobić jajecznicę?
Jajecznica z kurkami to jedna z wielu wariacji na temat tego porannego posiłku. Co można do niej dodać, żeby nieco zmienić smak?
- jajecznica z kurkami z cebulą i czosnkiem - składniki te szklimy najpierw na oleju, a dopiero potem smażymy grzyby,
- jajecznica z kurkami i boczkiem - to dobrze znana opcja, która dzięki temu dodatkowi nabiera bardziej wyrazistego smaku,
- jajecznica z kurkami i kiełbasą - postępujemy podobnie jak z boczkiem,
- jajecznica z kurkami i pomidorami - w zaskakująco pyszny sposób łączy smak jajek i świeżych, letnich pomidorów. Z tym przepisem dobrze komponuje się szczypiorek oraz listki bazylii.
Jeśli lubicie przepisy z jajkami, to polecamy również szczególnej uwadze: libańską jajecznicę inspirowaną tabbouleh lub włoską frittatę ze szparagami, natką i bazylią.