
Jajecznica z mikrofali
Sposób przygotowania
krok 1
Wybijamy jajka (najlepiej ekologiczne, od kur z wolnego wybiegu) do naczynia, które można bezpiecznie wstawić do mikrofali. Rozmącamy je za pomocą widelca lub rózgi kuchennej. Dodajemy pełnotłuste mleko i szczyptę soli.
krok 2
Jeszcze raz mieszamy zawartość naczynia. Tym razem jajecznica będzie już lekko ścięta, więc staramy się dobrze rozbić grudki. Wstawiamy ją do mikrofali na 15 sekund. Po tym czasie będzie przyrządzona na miękko, więc jeśli właśnie w takiej formie lubimy ją jeść, możemy ją od razu podawać. Jeśli wolimy mocniej ścięte jajka, gotujemy je przez kolejne 15 sekund.
krok 3
Wkładamy jajka do kuchenki mikrofalowej. Ustawiamy ją na wysoką moc. Włączamy. Po 30 sekundach wyjmujemy naczynie i energicznie mieszamy jego zawartość. Z powrotem umieszczamy jajecznicę w urządzeniu i poddajemy obróbce termicznej przez kolejne pół minuty.
krok 4
Podpiekamy kromkę chleba, aż stanie się chrupiąca i lekko rumiana. Możemy to zrobić na patelni, w tosterze lub piekarniku. Podajemy na niej jajka. Warto posypać je świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Jajecznica z mikrofali świetnie smakuje też na ostro – możemy dodać do niej płatki chili lub sos sriracha. Serwujemy na śniadanie, ze szklanką soku pomarańczowego.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

