Porady:
- W łagodniejszej wersji możemy pominąć cebulę.
- Jajka rozmieszane w miseczce będą miały jednolitą i gładką konsystencję. Jeśli jednak lubimy jajecznicę, w której białko jest mocniej ścięte, a żółtko płynne, możemy wbić jajka bezpośrednio na patelnię.
- Do jajecznicy najlepiej sprawdzą się bardziej mięsiste pomidory pomidory, które mają mniej soków, np. malinowe, śliwkowe lub bawole serca.
- Żeby jajecznica była bardziej puszysta, możemy dodatkowo napowietrzyć jajka, ubijając je trzepaczką.
- Jajecznicę z pomidorami możemy posypać także innymi ziołami, np. oregano, tymiankiem, rozmarynem, kolendrą lub estragonem.
- Świetnie smakuje posypana startym serem i polana oliwą, np. truflową.
Notka redakcyjna:
Czy pomidor pasuje do jajecznicy?
Pomidory świetnie łączą się z jajecznicą o ile mają odpowiednią strukturę. Dlatego najlepiej postawić na mniej soczyste odmiany, które nie rozwodnią potrawy. Jeśli jednak mamy dostęp do innych pomidorów, np. z własnego ogródka, nic straconego. Po prostu trzeba będzie poczekać chwilę dłużej, aż odparuje nadmiar wody.
Pomidory uzupełniają jajecznicę w wartościowe składniki odżywcze – witaminę C, A i antyoksydanty.
Do jajecznicy świetnie pasują także suszone pomidory w oliwie. Możemy dodać je w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki. W tym wariancie warto usmażyć jajecznicę na oleju z pomidorów, bez potrzeby dodawania masła.
Jakie przyprawy do jajecznicy z pomidorami?
Pomysł na jajecznicę z pomidorami można znaleźć niemal w każdej kuchni narodowej. Na przykład w kuchni orientalnej często korzysta się z kuminu lub ostrej papryki chili. W Polsce najczęściej posypujemy ją szczypiorkiem. Do jajecznicy z pomidorami możemy dodać także:
- bazylię – jej aromat idealnie komponuje się z pomidorami, czego przykładem są sztandarowe dania kuchni włoskiej, takie jak sałatka caprese,
- paprykę – nie tylko wspomniane wyżej chili, ale także w wersji na słodko. Możemy użyć sproszkowanej przyprawy lub drobno pokroić świeżą paprykę,
- czosnek – również świetnie pasuje do pomidorów. Możemy zastąpić nim cebulę, aby dodać jajecznicy nieco więcej wyrazistych nut,
- sos Worcestershire – to dodatek dla wielbicieli kuchni angielskiej. Świetnie podkreśla słodycz i kwasowość pomidorów.
Wybierając przyprawy do jajecznicy warto jednak zachować zdrowy rozsądek. Zbyt duża ilość może przytłumić delikatny i maślany smak jajek oraz świeżość pomidorów. Często okazuje się, że najbardziej smakują nam proste dodatki, takie jak szczypta soli i odrobina pieprzu.
Jajecznica z pomidorami i nie tylko
Pomidory do jajecznicy to tylko jedna z wielu propozycji na urozmaicenie popularnej potrawy śniadaniowej. Co jeszcze możemy dodać do jajecznicy? Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów:
- jajecznica z grzybami – w sezonie na grzyby nie ma sobie równych, a jej najbardziej wykwintnym wariantem jest jajecznica z kurkami,
- jajecznica z serem – w tej wersji na pewno przypadnie do gustu amatorom ciągnącego się dodatku. Do jajecznicy możemy dodać popularną goudę, a także inne sery – fetę, mozzarellę lub parmezan,
- szakszuka – to pyszne danie na bazie warzyw i jajek, które przywędrowało do nas z krajów arabskich. Czerpiąc inspirację z szakszuki, możemy pokusić się nie tylko o dodatek pomidorów, ale także bakłażanów, cukinii czy papryki.
Poza opcjami wegetariańskimi, dużą popularnością cieszą się mięsne dodatki, czyli w klasycznym wariancie jajecznica z boczkiem lub szynką.