Porady:
- Odcięte końcówki szparagów można wykorzystać do przygotowania smakowitego bulionu warzywnego lub wiosennej zupy krem.
- Zbyt długo przechowywane szparagi zielone mogą utracić jędrność i stać się nieelastyczne. W takim przypadku należy je delikatnie obrać, zaczynając od końcówki.
- Jajecznicę z zielonymi szparagami można również usmażyć na oleju rzepakowym, ryżowym lub słonecznikowym. Wpłynie to delikatnie na zmianę smaku.
- By uzyskać idealną konsystencję jajecznicy, należy mieszać ją przez cały czas smażenia.
- Jajecznicę ze szparagami najlepiej doprawiać tuż przed podaniem. Zbyt wczesne dodanie soli i pieprzu do masy może sprawić, że całość nabierze wodnistej konsystencji, a idealne usmażenie jajek będzie znacznie utrudnione.
Notka redakcyjna:
Jajecznica ze szparagami – inne wersje przygotowania
Zgodnie z podstawowym przepisem do przygotowania jajecznicy ze szparagami potrzeba jedynie 5 składników – jajek, masła, szparagów, soli oraz pieprzu. Jej smak można jednak z łatwością urozmaicić, dodając do niej:
- bazylię,
- szczypiorek,
- koperek,
- rozmaryn,
- tymianek,
- słodka, mielona papryka,
- granulowany czosnek,
- kardamon,
- kurkuma,
- chili.
Polecamy spróbować również jajecznicy ze szparagami i tartym serem. Dobrze sprawdzi się w tym celu włoski parmezan lub mozzarella. Ciekawego posmaku nada również dodatek miękkiego sera żółtego – najlepiej typu angielskiego lub holenderskiego. Szparagi świetnie komponują się też z:
- dojrzewającymi szynkami,
- boczkiem,
- cebulą,
- pomidorami,
- szpinakiem,
- pieczarkami.
Co można zrobić ze szparagów?
Sezon na szparagi trwa jedynie przez 2 miesiące, warto wykorzystać go w pełni i wypróbować różne wersje jajecznicy na szparagach i innych dań z nimi w głównej roli. Ich smak jest na tyle charakterystyczny, że można je jeść bez dodatków, po prostu usmażone na maśle, grillowane lub pieczone. Możliwości jest wiele, poniżej zwracamy uwagę na kilka z nich:
Polecamy jeszcze więcej ciekawych przepisów na dania ze szparagami.
Czy szparagi są zdrowe?
Szparagi, zarówno te zielone, białe, jak i fioletowe, to prawdziwa bomba witaminowa. Te niepozorne pędy zawierają witaminy z grupy B, C, A, E oraz K. Stanowią także dobre źródło błonnika i kwasu foliowego. Można w nich znaleźć również składniki mineralne, takie jak wapń, potas, magnez czy selen. Dodatkowo 100 g szparagów to jedynie 20 kalorii – można więc bez obaw zajadać się nimi także na diecie redukcyjnej.
Warto jednak wspomnieć, iż ze względu na duża zawartość puryn, osoby chorujące na dnę moczanową czy zmagające się z kamieniami nerkowymi, powinny powstrzymać się od ich konsumpcji. Szparagi mogą też przyczyniać się do powstawania wzdęć, dlatego też nie zaleca się ich spożycia przy problemach z spowolnioną perystaltyką jelit.