Reklama

Jajka faszerowane pieczarkami to wielkanocna, wiosenna przekąska, która znika z talerzy w kilka minut. Pięknie prezentują się udekorowane zielonymi listkami – natką pietruszki lub rzeżuchą. Zrobienie nadzienia nie powinno nikomu sprawić problemu, bo wystarczy podsmażyć cebulkę i grzyby z dodatkiem masła, a następnie wymieszać z żółtkami. Przepis na jajka faszerowane z pieczarkami i majonezem z pewnością zachwyci wszystkich fanów szybkich propozycji.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Wkładamy jajka do rondelka i zalewamy je zimną wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia i od tego momentu odmierzamy 8 minut. Przenosimy jajka do lodowatej kąpieli. Warto od razu obtłuc ich skorupkę. Dzięki temu łatwiej będzie ją potem zdjąć. Kiedy wystygną, obieramy je i kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka i rozdrabniamy za pomocą widelca w miseczce, w której przygotujemy później farsz na jajka z pieczarkami.

    ZjedzPięknie

  • krok 2

    Myjemy pieczarki w zimnej wodzie. Pamiętajmy, żeby nie moczyć ich zbyt długo, ponieważ mają gąbczastą strukturę i szybko wchłaniają wilgoć. Możemy oczyścić je za pomocą specjalnej szczoteczki do grzybów. Osuszamy je. Świeże, młode i jędrne pieczarki mogą zostać w skórce, ale jeśli mają przebarwienia na kapeluszach, obieramy je. Kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce.

    ZjedzPięknie

  • krok 3

    Obieramy cebulę i drobno ją siekamy (żeby skrócić sobie czas pracy, warto użyć rozdrabniacza do warzyw). Możemy wykorzystać zarówno żółtą, jak i czerwoną odmianę, a także łagodniejszą w smaku szalotkę. Wrzucamy ją na rozgrzany olej. Czekamy, aż zeszkli się i uwolni wyraźny aromat. Zajmie to kilka minut. Dodajemy masło. Kiedy się rozpuści, dorzucamy pieczarki. Smażymy je do czasu, gdy wyparuje z nich woda. Nie mieszajmy ich zbyt często, inaczej nie będą miały szansy zarumienić się. Doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Można też dodać odrobinę tymianku, rozmarynu, słodkiej papryki lub gałki muszkatołowej. Zdejmujemy pieczarki z patelni i odstawiamy je do wystygnięcia.

    ZjedzPięknie

  • krok 4

    Łączymy rozgniecione żółtka i usmażone pieczarki. Obrywamy natkę pietruszki z gałązek i opłukujemy ją w zimnej wodzie. Osuszamy na ręczniku papierowym lub za pomocą wirówki do sałaty. Kilka najładniejszych listków odkładamy do dekoracji, a resztę siekamy. Dodajemy do żółtek i pieczarek. Mieszamy farsz. Jeśli jego elementy wydają nam się zbyt duże, możemy go dodatkowo w całości rozdrobnić w malakserze. Łączymy z 50–75 ml majonezu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy też dodać łyżeczkę musztardy lub chrzanu. Jajka faszerowane pieczarkami będą wtedy miały bardziej wyrazisty smak.

    ZjedzPięknie

  • krok 5

    Nakładamy farsz łyżeczką do wgłębienia po żółtku. Lekko go dociskamy. Robimy to ostrożnie, żeby „miseczki” z białek nie pękły. Dekorujemy pozostałym majonezem. Jajka nadziewane pieczarkami będą się najlepiej prezentowały, jeśli wykorzystamy w tym celu rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki.

    ZjedzPięknie

  • krok 6

    Układamy jajka faszerowane na półmisku lub talerzu. Żeby nie ślizgały się po naczyniu, możemy wycisnąć na spód każdego z nich niewielką porcję majonezu lub serka śmietankowego. Dekorujemy danie natką pietruszki, koperkiem lub rzeżuchą.

    ZjedzPięknie

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama