
Jajka faszerowane rzodkiewką
- jajka: 4 szt.
- rzodkiewka: 130 g
- szczypiorek: 20 g
- majonez: 25 g
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Do niewielkiego rondelka wlewamy zimną wodę i ostrożnie wkładamy 4 jajka. Naczynie ustawiamy na średniej mocy palnika i doprowadzamy do zagotowania. Gdy woda będzie bulgotać, zmniejszamy nieco moc palnika i gotujemy jeszcze przez ok. 8-9 minut. Następnie odlewamy wrzątek, a jajka zalewamy chłodną wodą. Zostawiamy do ostygnięcia.
krok 2
Rzodkiewkę (najlepsza będzie czerwona) dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w małą kosteczkę. Możemy również zetrzeć ją na tarce o najmniejszych oczkach, ale warto zostawić kilka większych kawałków do ozdoby. Szczypiorek myjemy i siekamy na drobno.
krok 3
Ostudzone jajka na twardo obieramy z łupin i rozkrajamy wzdłuż na pół. Żółtka ostrożnie wyjmujemy łyżeczką i ścieramy na drobnych oczkach tarki do czystego i suchego naczynia (możemy też wrzucić je do miseczki i rozgnieść widelcem). Wydrążone białka układamy talerzu.
krok 4
Do rozdrobnionych żółtek dodajemy rzodkiewkę i posiekany szczypiorek (możemy też dorzucić swoje ulubione komponenty, np. pokrojony w kostkę ogórek szklarniowy lub gruntowy). Doprawiamy pieprzem i solą, wrzucamy majonez (klasyczny lub wegański majonez na mleku sojowym) i dokładnie mieszamy, aż wszystko równomiernie się połączy.
krok 5
Wydrążone łódki z białek nadziewamy przygotowanym farszem (możemy zrobić to za pomocą łyżeczki lub szprycy cukierniczej o szerokiej, okrągłej końcówce).
krok 6
Jajka faszerowane rzodkiewką przed podaniem dekorujemy świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Świetnie smakują podane np. z gęstym i lekko kwaskowatym sosem tatarskim.

