Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
- jajka: 6 szt.
- feta: 50 g
- suszone pomidory: 100 g
- majonez: 25 g
- szczypiorek: 50 g
- sól: 1 szt.
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, gotujemy, odmierzamy ok. 8 minut od czasu, gdy woda zacznie wrzeć. Następnie zalewamy je zimną wodą – można ją zmienić kilka razy – skorupki warto obstukać i zostawić zanurzone w wodzie do ostygnięcia, dzięki temu będą się lepiej obierały.

ZjedzPięknie krok 2
Jajka obieramy ze skorupek, kroimy je na pół, wzdłuż. Żółtka wyjmujemy, przekładamy do miseczki.

ZjedzPięknie krok 3
Do żółtek dodajemy fetę i majonez, rozgniatamy widelcem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

ZjedzPięknie krok 4
Pomidory wyjmujemy z zalewy, odsączamy z nadmiaru oleju. Potem kroimy je na drobne kawałki. Dosypujemy sól do smaku, pamiętając, że feta jest słona, więc może w ogóle nie będzie potrzebna. Dodajemy również pieprz. Pomidory dodajemy do wcześniej przygotowanej masy z żółtek i dokładnie mieszamy.

ZjedzPięknie krok 5
Farsz wkładamy do wcześniej przygotowanych białek, lekko dociskamy, żeby nie wypadł, ale też na tyle lekko, żeby białka nie pękły.

ZjedzPięknie krok 6
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami ozdabiamy posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.

ZjedzPięknie


