Reklama

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami z dodatkiem fety to jedna z propozycji na wielkanocny stół, ale możemy się ich spodziewać również na wszystkie inne okazje, również na codzienne kolacje. Wyglądają efektownie i oferują niecodzienny smak, nawiązujący do kuchni greckiej i włoskiej. Przepis na jajka faszerowane suszonymi pomidorami z zalewy zdecydowanie warto przetestować.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, gotujemy, odmierzamy ok. 8 minut od czasu, gdy woda zacznie wrzeć. Następnie zalewamy je zimną wodą – można ją zmienić kilka razy – skorupki warto obstukać i zostawić zanurzone w wodzie do ostygnięcia, dzięki temu będą się lepiej obierały.

    ZjedzPięknie

  • krok 2

    Jajka obieramy ze skorupek, kroimy je na pół, wzdłuż. Żółtka wyjmujemy, przekładamy do miseczki.

    ZjedzPięknie

  • krok 3

    Do żółtek dodajemy fetę i majonez, rozgniatamy widelcem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

    ZjedzPięknie

  • krok 4

    Pomidory wyjmujemy z zalewy, odsączamy z nadmiaru oleju. Potem kroimy je na drobne kawałki. Dosypujemy sól do smaku, pamiętając, że feta jest słona, więc może w ogóle nie będzie potrzebna. Dodajemy również pieprz. Pomidory dodajemy do wcześniej przygotowanej masy z żółtek i dokładnie mieszamy.

    ZjedzPięknie

  • krok 5

    Farsz wkładamy do wcześniej przygotowanych białek, lekko dociskamy, żeby nie wypadł, ale też na tyle lekko, żeby białka nie pękły.

    ZjedzPięknie

  • krok 6

    Jajka faszerowane suszonymi pomidorami ozdabiamy posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.

    ZjedzPięknie

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama