Reklama

Jajka faszerowane tuńczykiem z dodatkiem ogórka konserwowego to wyjątkowo pyszne połączenie smaków. Możemy wykorzystać tuńczyka w sosie własnym lub w oleju. To dobra propozycja na co dzień, ale też na wszelkiego rodzaju spotkania z rodziną i ze znajomymi. Wiele osób wybiera je na Wielkanoc. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka chwil, a efekt jest zaskakująco dobry. Koniecznie wypróbujcie sprawdzony przepis na jajka faszerowane tuńczykiem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Wsadzamy je do garnka z zimną wodą (lub na wrzątek, jeśli mamy ciepłe jajka) i doprowadzamy do wrzenia. W zależności od ich wielkości powinno to zająć od 8 do 10 minut od momentu zagotowania się wody. Jajka studzimy w zimnej wodzie.

    Tomosz Dobre

  • krok 2

    W czasie, gdy jajka się gotują przygotowujemy pozostałe składniki. Małą cebulę czerwoną (lub inną, np. cukrową) obieramy z łupiny i kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy go delikatnie ręcznikiem papierowym i siekamy. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Ogórki konserwowe kroimy w dość drobną kostkę.

    Tomosz Dobre

  • krok 3

    Jajka obstukujemy z każdej strony, skorupki podważamy łyżką, dzięki temu łatwiej się je obierze, a powierzchnia białka zostanie nienaruszona. Delikatnie wyjmujemy żółtka, przekładamy do miski i rozgniatamy je widelcem. Białka zostawiamy na później.

    Tomosz Dobre

  • krok 4

    Do miski dodajemy wcześniej przygotowane posiekane warzywa i połowę szczypiorku. Dosypujemy sól i pieprz do smaku. Dodajemy musztardę i majonez. Mieszamy do połączenia składników, ale nie musi być bardzo dokładnie.

    Tomosz Dobre

  • krok 5

    Odłożone białka przekładamy na talerz, wypełniamy je farszem, tak, żeby powstała górka.

    Tomosz Dobre

  • krok 6

    Jajka faszerowane tuńczykiem możemy podać w tradycyjny sposób, czyli na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Dodatkowo wokół układamy inne warzywa, np. rzodkiewki pokrojone w ćwiartki lub na połówki. Jednak jajka faszerowane podaje się również w nowoczesnej odsłonie - na białym talerzu i bez przybrania. Wystarczy posypać je pozostałym szczypiorkiem.

    Tomosz Dobre

Porady:

  • Jaja z tuńczykiem dobrze komponują się z różnymi dodatkami. Możemy dodać do farszu na przykład rzodkiewkę, czerwoną paprykę, ogórki kiszone, oliwki, pestki dyni i nasiona słonecznika. Piękną dekorację stanowią kiełki rzodkiewki lub brokuła.
  • Jajka faszerowane z tuńczykiem nabiorą świeżego, wiosennego aromatu, jeśli dodamy do nadzienia natkę pietruszki, koperek, bazylię lub rukolę.
  • Majonez, który sprawia, że farsz do jajek ma kremową konsystencję, możemy zamienić na bardziej dietetyczną opcję, czyli jogurt naturalny lub grecki. Istotne jest, żeby był gęsty, inaczej nadzienie będzie zbyt rzadkie.
  • Jeśli podajemy jajka faszerowane tuńczykiem na imprezie, ułóżmy je na tacy razem z przekąskami o innym nadzieniu, takimi jak jajka faszerowane awokado. Będą prezentować się wtedy kolorowo i ciekawie.
  • Jajka z tuńczykiem przechowujemy w lodówce przez 2–3 dni. Trzymajmy je w zamkniętym pojemniku. Dzięki temu nie obeschną, a inne produkty, które chłodzimy, nie przesiąkną zapachem ryby.
  • Majonez, który jest głównym składnikiem przepisów na jajka faszerowane, znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Nic jednak nie równa się z jakością, jaką oferuje domowy majonez. Jego przyrządzenie wcale nie jest takie trudne, zwłaszcza że odkąd elektryczne artykuły gospodarstwa domowego stały się powszechne, nie musimy ukręcać go ręcznie.

Notka redakcyjna:

Jajka faszerowane tuńczykiem i inne wariacje

Tuńczyk to tylko jeden z pomysłów na farsz do jajek. Do przyrządzenia wielkanocnej przekąski możemy wykorzystać też inne ryby, takie jak:

  • wędzona makrela – wystarczy, że obierzemy ją ze skóry i dokładnie oczyścimy z ości. Dalsze kroki pozostają takie same jak w przepisie na jajka faszerowane tuńczykiem. Możemy je udekorować świeżym szczypiorkiem lub innymi ziołami. Pasta z makreli to świetne nadzienie do wielkanocnych jajek lub składnik przekąski na imprezy.
  • łosoś wędzony na zimno lub na gorąco – doskonale smakuje z dodatkiem chrzanu. Możemy wymieszać go z serkiem kanapkowym lub mascarpone. Jajka faszerowane łososiem to ciekawa propozycja na śniadanie wielkanocne. Jeśli mamy taką możliwość, udekorujmy je kawiorem lub ikrą z łososia.
  • szprotki w oleju – podobnie jak tuńczyk, dobrze komponują się z jajkiem, majonezem, musztardą i koperkiem. Ciekawym dodatkiem są posiekane orzechy włoskie.

Różowe jajka faszerowane z tuńczykiem

Jajka faszerowane mogą zachwycać nie tylko smakiem, lecz także wyglądem. Jeśli chcemy, żeby białka nabrały pięknego różowego koloru, wystarczy, że wcześniej zanurzymy je w marynacie przygotowanej z buraków, octu, liści laurowych i ziela angielskiego. Zalewę z tych składników gotujemy przez niecałą godzinę, a następnie umieszczamy w niej obrane jajka. Powinny leżakować w różowej marynacie przez około 2 godziny – im dłuższy to będzie czas, tym bardziej intensywny kolor uzyskamy. Tak przygotowane jajka będą się pięknie prezentowały zarówno na stole wielkanocnym, jak i podczas zwykłych rodzinnych spotkań.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama