Jajka faszerowane tuńczykiem
- jajka: 5 szt.
- tuńczyk w sosie własnym: 140 g
- czerwona cebula: 1 szt.
- konserwowe ogórki: 2 szt.
- majonez: 30 g
- musztarda dijon: 5 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- szczypiorek: 0.5 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Wsadzamy je do garnka z zimną wodą (lub na wrzątek, jeśli mamy ciepłe jajka) i doprowadzamy do wrzenia. W zależności od ich wielkości powinno to zająć od 8 do 10 minut od momentu zagotowania się wody. Jajka studzimy w zimnej wodzie.

Tomosz Dobre krok 2
W czasie, gdy jajka się gotują przygotowujemy pozostałe składniki. Małą cebulę czerwoną (lub inną, np. cukrową) obieramy z łupiny i kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy go delikatnie ręcznikiem papierowym i siekamy. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Ogórki konserwowe kroimy w dość drobną kostkę.

Tomosz Dobre krok 3
Jajka obstukujemy z każdej strony, skorupki podważamy łyżką, dzięki temu łatwiej się je obierze, a powierzchnia białka zostanie nienaruszona. Delikatnie wyjmujemy żółtka, przekładamy do miski i rozgniatamy je widelcem. Białka zostawiamy na później.

Tomosz Dobre krok 4
Do miski dodajemy wcześniej przygotowane posiekane warzywa i połowę szczypiorku. Dosypujemy sól i pieprz do smaku. Dodajemy musztardę i majonez. Mieszamy do połączenia składników, ale nie musi być bardzo dokładnie.

Tomosz Dobre krok 5
Odłożone białka przekładamy na talerz, wypełniamy je farszem, tak, żeby powstała górka.

Tomosz Dobre krok 6
Jajka faszerowane tuńczykiem możemy podać w tradycyjny sposób, czyli na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Dodatkowo wokół układamy inne warzywa, np. rzodkiewki pokrojone w ćwiartki lub na połówki. Jednak jajka faszerowane podaje się również w nowoczesnej odsłonie - na białym talerzu i bez przybrania. Wystarczy posypać je pozostałym szczypiorkiem.

Tomosz Dobre


