Jajka faszerowane z chrzanem
- jajka: 6 szt.
- chrzan: 15 g
- majonez: 50 g
- sól: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
- czerwona papryka: 20 g
- kapary: 12 szt.
- natka pietruszki: 0.25 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Umieszczamy jajka w rondelku z wodą (dobrze, żeby nie były bardzo świeże, bo takie trudniej jest idealnie obrać po ugotowaniu). Doprowadzamy ją do wrzenia. Po 8 minutach przekładamy je do zimnej kąpieli (najlepiej z lodem, żeby natychmiast zatrzymać obróbkę termiczną). Duże jajka mogą potrzebować 10 minut, żeby całkowicie się ściąć, ale nie przeciągajmy tego procesu. Zbyt długo gotowane żółtko stanie się suche i gumowate.

wero.ugc krok 2
Kiedy jajka wystygną, obieramy je. Najpierw obtłukujemy skorupkę łyżką, a następnie starannie ją zdejmujemy, najlepiej pod wodą, będzie wtedy łatwiej odchodzić. Kroimy oczyszczone i osuszone jajka wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka, ostrożnie, żeby nie naruszyć białek, które posłużą za „naczynie” dla pasty chrzanowej.

wero.ugc krok 3
Wkładamy żółtka do miseczki. Dodajemy majonez i chrzan. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy, najlepiej widelcem, żeby dobrze rozetrzeć składniki. Możemy też zmiksować je na jednolitą pastę w robocie kuchennym. Do chrzanowego farszu pasują różne zioła (świeże lub suszone). Sprawdzi się na przykład czosnek niedźwiedzi, lubczyk lub majeranek, a nawet charakterystyczny w smaku estragon.

wero.ugc krok 4
Wkładamy nadzienie do wgłębienia po żółtkach. Da się to zrobić zarówno za pomocą łyżeczki, jak i rękawa cukierniczego. Można po prostu odciąć jego końcówkę, tworząc otwór o średnicy około 1 cm (sprawdzi się wtedy również zwykły woreczek foliowy) lub wykorzystać tylkę w kształcie gwiazdki. W ten sposób otrzymamy ładne, efektowne jajka z chrzanem.

wero.ugc krok 5
Opłukujemy natkę pietruszki w zimnej wodzie, osuszamy ją i siekamy lub rwiemy palcami na kawałki. Odsączamy kapary z zalewy, a czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę (możemy wykorzystać do ozdoby także słodką lub pikantną sproszkowaną paprykę). Układamy jajka faszerowane z chrzanem na talerzu. Dekorujemy je przygotowanymi dodatkami.

wero.ugc


