
Jajka faszerowane w skorupkach
- jajka: 6 szt.
- masło: 30 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
- szczypiorek: 0.5 pęczka
- koperek: 0.25 pęczka
- bułka tarta: 40 g
Sposób przygotowania
krok 1
Gotujemy jajka na twardo. Umieszczamy je w rondelku i zalewamy wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia. Po upływie 8 minut przekładamy jajka do kąpieli z lodem, żeby od razu zatrzymać obróbkę termiczną. Czekamy, aż całkowicie wystygną. Jeśli przygotowujemy jajka faszerowane smażone na Wielkanoc, dobrym pomysłem jest zafarbowanie ich wcześniej łupinami cebuli.
krok 2
Przekrajamy jajka w skorupkach wzdłuż za pomocą ostrego i cienkiego noża. Trzeba to zrobić szybkim i zdecydowanym ruchem, żeby cięcie było równe. Ostrożnie wydrążamy zawartość (białka razem z żółtkiem), tak żeby skorupki nie popękały. Wkładamy jajka do miseczki i rozgniatamy widelcem (można je też drobno posiekać).
krok 3
Opłukujemy szczypiorek w zimnej wodzie i osuszamy go na ręczniku papierowym, po czym siekamy. Wsypujemy do rozgniecionego jajka. Dodajemy także 2 łyżki miękkiego masła (około 20 g). Mieszamy nadzienie. Doprawiamy je solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Możemy także połączyć je z majonezem lub gęstą śmietaną. Dzięki temu jajka faszerowane w panierce będą miały jeszcze bardziej kremowe wnętrze.
krok 4
Nakładamy masę jajeczną z masłem i szczypiorkiem do wydrążonych skorupek. Posypujemy farsz bułką tartą, tak żeby równomiernie go pokryć. Lekko dociskamy panierkę, upewniając się, że nie będzie odpadać podczas obróbki termicznej. Jeśli chcemy trochę urozmaicić tradycyjny przepis na jajka faszerowane w skorupkach, możemy wymieszać bułkę tartą z drobno posiekanymi orzechami, na przykład włoskimi lub laskowymi.
krok 5
Roztapiamy pozostałe masło na patelni. Układamy na niej połówki jajek bułką tartą do dołu. Smażymy prze kilka minut na średniej mocy palnika, aż panierka się zarumieni. Możemy przykryć patelnię, żeby dobrze zagrzać jajka na całej powierzchni, lub przekręcić połówki na drugą stronę i jeszcze przez chwilę podpiekać.
krok 6
Układamy jajka w rumianej panierce na specjalnej paterze z wgłębieniami lub półmisku. Dekorujemy koperkiem. Możemy też wykorzystać natkę pietruszki lub rzeżuchę, ważne, żeby ozdobić wierzch świeżymi, zielonymi listkami lub kiełkami. Serwujemy na ciepło. Do faszerowanych jajek pasują takie dodatki jak chrzan wielkanocny lub sos tatarski.

