
Pulpety nadziewane groszkiem i szynką
- jajka: 6 szt.
- mąka pszenna: 70 g
- szałwia: 5 g
- musztarda dijon: 25 g
- mięso mielone: 650 g
- majonez: 50 g
- groszek zielony: 90 g
- szynka gotowana: 90 g
- mięso mielone wieprzowe: 650 g
- natka pietruszki: 20 g
- bułka tarta: 130 g
- olej rzepakowy: 1 l
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal315
- tłuszcz23g
- tłuszcz nasycony5g
- węglowodany14g
- cukry2g
- błonnik2g
- białko11g
Sposób przygotowania
krok 1
Natkę pietruszki dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy.
krok 2
Do rondelka wlewamy wodę, ostrożnie wkładamy 4 jajka i umieszczamy na średniej mocy palnika. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy moc i gotujemy przez 8 minut. Wrzątek odlewamy, a naczynie napełniamy zimną wodą, by ostudzić jajka. Następnie obieramy je i kroimy na drobno.
krok 3
Gotowaną szynkę (wieprzową lub drobiową) kroimy na drobno i umieszczamy w misce. Dodajemy zielony groszek (możemy użyć konserwowego lub mrożonego – należy go jednak wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody), pokrojone jajka i majonez. Mieszamy tylko do połączenia składników.
krok 4
Mięso mielone wieprzowe (możemy zastąpić je drobiowym) umieszczamy w misce razem z musztardą, natką pietruszki i suszoną szałwią. Dokładnie mieszamy rękami, aż wszystko się połączy. Masę dzielimy na 16 kulek wielkości orzecha włoskiego. Następnie bierzemy jedną z nich, spłaszczamy dłońmi, a do środka wkładamy czubatą łyżeczkę farszu z jajek, groszku i szynki. Nadzienie zawijamy mięsem i ściskamy, aż będzie szczelnie zamknięte w środku i formujemy pulpety. Odkładamy na czysty talerz. Powtarzamy tę czynność z pozostałymi kulkami mięsa.
krok 5
Przygotowujemy trzy płaskie naczynia. W pierwszym mieszamy mąkę z solą i pieprzem. W drugim rozkłócamy dwa jajka, a do trzeciego wsypujemy bułkę tartą. Pulpeciki obtaczamy kolejno w mące, jajkach i bułce tartej. Odkładamy na talerz.
krok 6
Na dużą patelnię (o średnicy 30 cm, dobrze sprawdzi się też wok) wlewamy 1/3 oleju i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzucamy po 4-5 mięsnych kulek i smażymy przez 3-4 minuty, ciągle mieszając. Gdy będą równomiernie brązowe, przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.
krok 7
Pulpety nadziewane groszkiem i szynką podajemy na ciepło lub zimno, z odrobiną musztardy albo sosu tatarskiego.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

