Jajka po turecku
- jajka: 2 szt.
- jogurt grecki: 80 g
- ocet: 15 ml
- woda: 500 ml
- sok z cytryny: 15 ml
- czosnek: 1 ząbek
- masło: 15 g
- oliwa z oliwek: 15 ml
- natka pietruszki: 10 listków
- koperek: 1 gałązka
- chili: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
- kumin (kmin rzymski): 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Jajka i jogurt wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej, wystarczy mniej więcej godzinę przed przygotowaniem dania. Do niewielkiej miseczki przekładamy jogurt (najlepiej grecki), czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, oprószamy solą. Mieszamy dokładnie, aż powstanie jednolita masa. Sosem jogurtowym smarujemy dno głębokiego talerza (jak do zupy lub talerza z rantem). Miskę z jogurtem można dodatkowo postawić na garnku z wrzącą wodą (tak, żeby naczynie nie stykało się z jej powierzchnią) i podgrzewamy przez chwilę.

Make eat easy krok 2
W garnku gotujemy 500 ml wody. Jajka wbijamy do oddzielnych miseczek, trzeba uważać, żeby żółtko nie pękło. Jak woda zacznie wrzeć, dolewamy ocet 10% (ewentualnie może być też sok z cytryny), ustawiamy najmniejszy ogień (ma się tylko delikatnie gotować). Mieszamy wodę - na środku powinien powstać wir. W tym momencie przestajemy mieszać i natychmiast wlewamy 1 jajko. Nie mieszamy. Gotujemy przez 2–3 minuty (żółtko powinno zostać płynne), po tym czasie wyławiamy je łyżką cedzakową lub metalowym sitkiem. W ten sam sposób postępujemy z drugim jajkiem. Gotowe ostrożnie przekładamy na jogurt.

Make eat easy krok 3
Na małą patelnię dodajemy masło i oliwę, podgrzewamy na niewielkim ogniu do roztopienia masła. Dosypujemy chili, kumin i kurkumę, mieszamy (można też spotkać wersję z papryką wędzoną i pieprzem kajeńskim). Przesmażenie przypraw zintensyfikuje ich smak, oddadzą też piękny aromat.

Make eat easy krok 4
Sosem równomiernie polewamy jajka i jogurt.

Make eat easy krok 5
Wierzch posypujemy świeżo zmielonym pieprzem lub płatkami chili, a także natką pietruszki lub kolendrą i koperkiem albo szczypiorkiem (mogą być to całe listki, ale można je wcześniej trochę posiekać, koperek i szczypiorek kroimy obowiązkowo). Jajka po turecku podajemy z grzankami z bagietki lub bułki paryskiej (skrapiamy je oliwą i podgrzewamy na suchej patelni do zrumienienia). Pieczywo jest tutaj istotnym dodatkiem, ponieważ w Turcji danie to spożywa się bez użycia sztućców, a składniki nabiera się właśnie grzanką.

Make eat easy


