Porady:
- Półmisek, na którym podamy danie, możemy najpierw pokryć sosem tatarskim, a następnie ułożyć na nim jajka ugotowane na twardo.
- Jaja po tatarsku możemy udekorować także pokrojoną w kostkę czerwoną papryką, koperkiem, natką pietruszki lub kiełkami rzeżuchy.
- Jeśli sos tatarski do jajek przypadł nam do gustu, możemy wypróbować także inne, znane na całym świecie sosy, takie jak remulada, tzatziki, sos aioli lub gęsty dressing z tahini. Równie dobrze komponują się z jajkami na twardo, jak i z innymi przystawkami.
- Jajka w sosie tatarskim można właściwie przyrządzić w pełni z produktów własnej roboty, zwłaszcza jeśli mamy w zwyczaju robić przetwory na zimę. Dlatego warto także przygotować domowy majonez.
- Jeśli chcemy zmodyfikować konsystencję naszego sosu tatarskiego, możemy dodać do niego śmietanę. Możliwe jest także przyrządzenie go w wersji niskotłuszczowej – wystarczy, że majonez wymienimy na chudy jogurt.
- Jajka w sosie tatarskim będą smakowały jeszcze lepiej, jeśli zamiast pieczarek ze sklepu użyjemy grzybków w occie z własnej spiżarni. Mogą być to na przykład podgrzybki, gąski lub kurki marynowane.
- Sos do jajek bazuje na słodko-kwaśnym smaku marynowanych warzyw i grzybów. Możemy równie dobrze użyć groszku, kaparów, oliwek lub ogórka kiszonego. Warto dodać także musztardę lub chrzan.
- Sos tatarski do jajek możemy przygotować dzień wcześniej. Przechowujmy go w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. Zachowa świeżość przez 2–3 dni.
Notka redakcyjna:
Jajka w sosie tatarskim i inne wielkanocne smaki
Jajka na twardo w sosie tatarskim to znany i lubiany przysmak wielkanocny. Sprawdzi się nie tylko jako jedno z wielu dań na świątecznym stole, ale także jako przystawka na przyjęcia lub przekąska na co dzień. Jest to jednak tylko jeden z wielu sposobów na podanie ugotowanych jajek. Zainspirujmy się na Wielkanoc takimi propozycjami jak:
- jajka faszerowane tuńczykiem – ich zrobienie zajmuje dosłownie kilka chwil, są niezwykle proste, a mimo to zachwycają smakiem. Warto znać i zapamiętać to uniwersalne połączenie składników.
- zielone, wielkanocne jajka faszerowane awokado – ten pomysł cieszy oko wiosenną, pogodną zielenią. Będą się pięknie prezentowały na świątecznym stole. Zaskoczą domowników i gości dodatkiem egzotycznego owocu. Awokado sprawia, że farsz jest niezwykle kremowy i oryginalny.
- jajka faszerowane pieczarkami – kompozycja smakowa, która idzie w parze z piklami, świeżymi warzywami, serem żółtym, kurczakiem, odświętnymi wędlinami i wędzonymi rybami.
- zapiekane lub smażone jajka faszerowane w skorupkach – sposób na zaprezentowanie na świątecznym stole pięknej skorupki zabarwionej cebulakiem, a jednocześnie sprytny pomysł na faszerowane jajka. Panierka sprawia, że rozkosznie chrupią.
- klasyczne wielkanocne jajka faszerowane – mają pyszne tradycyjne nadzienie na bazie żółtek jaj oraz ostrej i słodkiej papryki.
Warto wspomnieć, że każda z tych odsłon jajka na twardo będzie się dobrze komponować z sosem tatarskim. Szczególnie przyda się do jajek faszerowanych w skorupkach, które, w przeciwieństwie do innych wymienionych przekąsek, nie zawierają majonezu.
Sos tatarski z jajkiem lub wędliną. Z czym jeszcze można go podawać?
Jajko w sosie tatarskim to klasyk świąt wielkanocnych, ale przygotowany przez nas dip na bazie majonezu i piklowanych warzyw idzie w parze także z innymi potrawami, takimi jak: