Reklama

Serniczki wielkanocne w czekoladowych jajkach to szybki deser na zimno z mascarpone, który dorówna najlepszym słodkościom z cukierni. Krucha otoczka, maślany spód z herbatników i kremowe nadzienie to trio idealne, a kompozycję dopełnia dekoracja ze świątecznych pralinek. To jeszcze nie wszystko, bo miniserniczki wielkanocne można polać karmelem lub sosem czekoladowym. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal631
  • tłuszcz49g
  • tłuszcz nasycony30g
  • węglowodany39g
  • cukry30g
  • błonnik3g
  • białko8g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ostrożnie dzielimy puste w środku czekoladowe jajko na pół. Najlepiej użyć w tym celu noża zanurzonego wcześniej w miseczce z gorącą wodą. Ostrze powinno gładko przeciąć łączenie, inaczej czekolada może popękać.

  • krok 2

    Wkładamy herbatniki do miski lub torebki i rozdrabniamy je za pomocą końcówki wałka do ciasta. Łączymy okruszki z rozpuszczonym masłem, aż mieszanina będzie przypominać wilgotny piasek. Nakładamy ją do połówek czekoladowych jajek i ostrożnie dociskamy tyłem łyżki. Wstawiamy je do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

  • krok 3

    Mieszamy mascarpone, serek śmietankowy (lub twarożek z wiaderka), cukier puder i kakao drewnianą łyżką na jednolity krem. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę. Delikatnie łączymy ją z masą serową.

  • krok 4

    Wykładamy nadzienie na spody z herbatników. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Schładzamy serniczki przez co najmniej 2 godziny lub całą noc, aż całkowicie stężeją (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania). W zależności od wielkości czekoladowych jajek może nam zostać dodatkowa masa – w takim wypadku miniserniczki wielkanocne można też nałożyć do pucharków lub kokilek.

  • krok 5

    Dekorujemy deserki pralinkami w kształcie pisanek lub innymi świątecznymi smakołykami. Serniczki wielkanocne w czekoladowych jajkach warto ozdobić również sosem karmelowym lub polewą kakaową.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama