
Serniczki wielkanocne w czekoladowych jajkach
- czekolada mleczna: 1 szt.
- herbatniki: 75 g
- masło: 25 g
- mascarpone: 75 g
- serek śmietankowy: 100 g
- cukier puder: 20 g
- kakao: 20 g
- śmietana 30%: 100 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal631
- tłuszcz49g
- tłuszcz nasycony30g
- węglowodany39g
- cukry30g
- błonnik3g
- białko8g
Sposób przygotowania
krok 1
Ostrożnie dzielimy puste w środku czekoladowe jajko na pół. Najlepiej użyć w tym celu noża zanurzonego wcześniej w miseczce z gorącą wodą. Ostrze powinno gładko przeciąć łączenie, inaczej czekolada może popękać.
krok 2
Wkładamy herbatniki do miski lub torebki i rozdrabniamy je za pomocą końcówki wałka do ciasta. Łączymy okruszki z rozpuszczonym masłem, aż mieszanina będzie przypominać wilgotny piasek. Nakładamy ją do połówek czekoladowych jajek i ostrożnie dociskamy tyłem łyżki. Wstawiamy je do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
krok 3
Mieszamy mascarpone, serek śmietankowy (lub twarożek z wiaderka), cukier puder i kakao drewnianą łyżką na jednolity krem. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę. Delikatnie łączymy ją z masą serową.
krok 4
Wykładamy nadzienie na spody z herbatników. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Schładzamy serniczki przez co najmniej 2 godziny lub całą noc, aż całkowicie stężeją (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania). W zależności od wielkości czekoladowych jajek może nam zostać dodatkowa masa – w takim wypadku miniserniczki wielkanocne można też nałożyć do pucharków lub kokilek.
krok 5
Dekorujemy deserki pralinkami w kształcie pisanek lub innymi świątecznymi smakołykami. Serniczki wielkanocne w czekoladowych jajkach warto ozdobić również sosem karmelowym lub polewą kakaową.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

