Jajka faszerowane łososiem
- jajka: 5 szt.
- majonez: 70 g
- łosoś wędzony: 100 g
- pieprz czarny: 2 g
- szczypiorek: 0.5 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Wkładamy jajka (najlepiej z hodowli ekologicznej, tzw. zerówki) do garnka z zimną wodą i gotujemy je przez 8 minut od momentu wrzenia. Przekładamy do kąpieli z lodem, żeby jak najszybciej je ostudzić. Od razu obtłukujemy skorupkę. Dzięki temu łatwiej będzie ją później zdjąć.

foodie.by.bb krok 2
Obieramy wystudzone jajka. Przekrajamy je wzdłuż na pół. Wydrążamy żółtka. Powinny z łatwością odłączyć się od białka, kiedy je lekko ściśniemy, ale można też użyć łyżeczki. Umieszczamy je w kielichu z wyposażenia ręcznego blendera lub innym wysokim naczyniu. Dzielimy płaty łososia wędzonego na zimno na mniejsze cząstki i dorzucamy je do żółtek. Dodajemy majonez. Miksujemy wszystko na jednolitą pastę. Doprawiamy szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Do nadzienia pasują też takie aromatyczne składniki jak słodka papryka, suszony czosnek lub skórka otarta z cytryny. Dosypujemy odrobinę soli morskiej, jeśli jest taka potrzeba (najprawdopodobniej wystarczy jednak intensywny smak wędzonego łososia).

foodie.by.bb krok 3
Przekładamy pastę do rękawa cukierniczego, najlepiej z tylką w kształcie gwiazdki, żeby jajka z łososiem były ładnie ozdobione. Możemy też wykorzystać zwykły woreczek foliowy z odciętym rogiem lub po prostu nałożyć nadzienie małą łyżeczką. Umieszczamy puste białka na półmisku, płytce łupkowej lub specjalnej paterze z wgłębieniami na jajka faszerowane. Jeśli podajemy ja na płaskim talerzu, możemy od spodu nałożyć na nie odrobinę majonezu, żeby się nie ślizgały. Wypełniamy je pastą z żółtek, majonezu i łososia.

foodie.by.bb krok 4
Kroimy pozostałego wędzonego łososia w paski. Rolujemy je w kształt różyczek lub luźno zwiniętych wstążek. Ostrożnie (żeby nie przygnieść starannie wyciśniętego nadzienia) umieszczamy je na wierzchu faszerowanych jajek. Do ozdoby możemy też wykorzystać pokrojony w cienkie plasterki zielony ogórek, oliwki, kapary, miąższ cytryny lub kawior.

foodie.by.bb krok 5
Opłukujemy szczypiorek w zimnej wodzie i osuszamy go na ręczniku papierowym lub czystej ściereczce. Drobno siekamy (w miarę możliwości ostrym nożem, żeby nie wycisnąć z niego soku). Posypujemy nim jajka faszerowane łososiem. Możemy też użyć innych świeżych, zielonych listków, na przykład koperku, natki pietruszki, trybuli lub rzeżuchy.

foodie.by.bb krok 6
Podajemy jajka od razu lub przykrywamy folią spożywczą i trzymamy w lodówce. To świetna przystawka na przyjęcia. Pasuje do nich przede wszystkim świeży chleb z chrupiącą skórką. Dobrze jest sparować je z prostką sałatką z pomidorów lub kompozycją z nowalijek, na przykład szparagów lub rzodkiewki.

foodie.by.bb


