
Jajka z piekarnika
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- szynka parmeńska (prosciutto): 12 plasterków
- jajka: 6 szt.
- suszone pomidory: 6 szt.
- pomidorki koktajlowe: 6 szt.
- masło: 15 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
- tymianek: 2 gałązki
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik: nagrzewamy go do 200°C.
krok 2
Foremka: wgłębienia smarujemy masłem. Wkładamy do każdego po 2 plastry szynki, tworząc miseczkę.
krok 3
Pomidory suszone: kroimy je w średnią kostkę. Wykładamy na spód, na szynkę.
krok 4
Jajka: do każdego otworu foremki wbijamy po jednym jajku. Posypujemy solą i pieprzem.
krok 5
Pomidorki koktajlowe: myjemy je i osuszmy, kroimy w plasterki. Układamy na jajkach.
krok 6
Pieczenie jajka z piekarnika: blaszkę wkładamy na środkową półkę i pieczemy ok. 15 minut, do ścięcia białka.
krok 7
Serwowanie: tymianek myjemy i osuszamy. Nożem delikatnie okrawamy boki formy. Wyjmujemy jajka, posypujemy gałązkami tymianku. Serwujemy od razu.

