Reklama

Jajka z piekarnika z wędzonym łososiem to propozycja na smaczne i pożywne śniadanie. Zapiekanka z aromatyczną, delikatną rybą, rozpływającym się jajkiem i kremową i słodką śmietanką. To wszystko przełamane słonym smakiem kaparów i przykryte apetycznym, ciągnącym serem. Doskonale smakuje w towarzystwie kromki grillowanego pieczywa. Poznajcie sprawdzony przepis na jajko sadzone z piekarnika.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal453
  • tłuszcz23g
  • tłuszcz nasycony11g
  • węglowodany35g
  • cukry3g
  • błonnik2g
  • białko24g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza (180 z termoobiegiem). Osiem niewielkich naczyń żaroodpornych (ok. 250 ml) smarujemy masłem.

  • krok 2

    Filet z łososia (powinien być wędzony na ciepło) kroimy nożem na małe kawałki. Kapary odsączamy i siekamy. Ser gruyere (lub inny twardy ser, np. ementaler) ścieramy na tarce o średnich oczkach.

  • krok 3

    Jajka myjemy, osuszamy i rozbijamy skorupkę. Do każdego naczynia wbijamy ostrożnie po jednym jajku, uważając, by nie rozbełtać żółtka. Na wierzchu delikatnie wykładamy śmietanę (najlepsza będzie 36%), następnie posypujemy kaparami i łososiem. Wszystko przykrywamy startym żółtym serem.

  • krok 4

    Foremki wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut (żółtko nie powinno być zupełnie ścięte). 3-4 minuty przed końcem pieczenia układamy (na blasze lub metalowej kratce piekarnika) chleb (najlepszy będzie na zakwasie, jednak możemy wybrać inny, np. tostowy) i opiekamy.

  • krok 5

    Jajka z piekarnika z wędzonym łososiem podajemy jeszcze ciepłe, z kromką grillowanego pieczywa. Równie smaczne będą ze świeżym i miękkim chlebem z chrupiącą skórką.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama