
Jajka z piekarnika z wędzonym łososiem
- ser gruyere: 100 g
- kapary: 15 g
- śmietana 30%: 75 ml
- jajka: 8 szt.
- masło: 40 g
- łosoś wędzony: 200 g
- chleb: 8 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal453
- tłuszcz23g
- tłuszcz nasycony11g
- węglowodany35g
- cukry3g
- błonnik2g
- białko24g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza (180 z termoobiegiem). Osiem niewielkich naczyń żaroodpornych (ok. 250 ml) smarujemy masłem.
krok 2
Filet z łososia (powinien być wędzony na ciepło) kroimy nożem na małe kawałki. Kapary odsączamy i siekamy. Ser gruyere (lub inny twardy ser, np. ementaler) ścieramy na tarce o średnich oczkach.
krok 3
Jajka myjemy, osuszamy i rozbijamy skorupkę. Do każdego naczynia wbijamy ostrożnie po jednym jajku, uważając, by nie rozbełtać żółtka. Na wierzchu delikatnie wykładamy śmietanę (najlepsza będzie 36%), następnie posypujemy kaparami i łososiem. Wszystko przykrywamy startym żółtym serem.
krok 4
Foremki wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut (żółtko nie powinno być zupełnie ścięte). 3-4 minuty przed końcem pieczenia układamy (na blasze lub metalowej kratce piekarnika) chleb (najlepszy będzie na zakwasie, jednak możemy wybrać inny, np. tostowy) i opiekamy.
krok 5
Jajka z piekarnika z wędzonym łososiem podajemy jeszcze ciepłe, z kromką grillowanego pieczywa. Równie smaczne będą ze świeżym i miękkim chlebem z chrupiącą skórką.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

