Porady:
- Podany w przepisie boczek można zastąpić hiszpańską kiełbasą chorizo lub jakościową, domową szynką.
- Dla urozmaicenia smaku polecamy dodać do jajek na cieście francuskim drobno pokrojoną paprykę, szczypiorek lub czerwoną cebulę.
- Wybierając gotowe ciasto francuskie należy zwrócić uwagę na jego skład. Polecamy sięgać po produkty na bazie masła. Ciasta wykonane przy użyciu margaryny lub tłuszczy roślinnych mogą być kiepskiej jakości.
- Do przygotowania jajek sadzonych w cieście francuskim można użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego ciasta. W drugim przypadku należy jednak pamiętać, by rozmrażać je w lodówce. Wówczas zachowa pożądaną konsystencję.
- Polecamy również spróbować ciasto francuskie z jajkiem sadzonym, mozzarellą i passatą pomidorową. Smakuje wybornie.
Notka redakcyjna:
Śniadania z jajkiem – przepisy
Jajka zawierają wiele cennych makroelementów, jak chociażby fosfor, żelazo, wapń czy potas. Są również bogate w witaminy A, D, E, K i B12. Dodatkowo zapewniają sytość na długie godziny. Warto więc włączyć je do swojej diety.
Pomysłów na śniadanie z jajkiem jest całe mnóstwo. Jajka sadzone w cieście francuskim to tylko jedna z propozycji. Można przygotować z nich smaczną jajecznicę, omlet, czy też tosty francuskie. Równie dobrze smakują w formie szakszuki lub muffinek. Polecamy również spróbować jajek zapiekanych w awokado lub w wydrążonej papryce – są wyśmienite!
Jak zrobić ciasto francuskie?
Choć do przygotowania jajek sadzonych po francusku można użyć gotowego produktu, warto poświęcić trochę czasu na samodzielne zrobienie ciasta francuskiego. Jest ono bogatsze w smaku, a dodatkowo mamy pewność, że do jego wykonania użyte zostały wyłącznie składniki dobrej jakości.
Wbrew powszechnym przekonaniom przygotowanie ciasta francuskiego nie jest trudne. Z powodzeniem poradzą sobie z nim nawet początkujący. Zajmuje ono jednak sporo czasu – na jego wykonanie należy zarezerwować sobie około 12 godzin. Do upieczenia ciasta potrzeba jedynie 5 składników: zimnej wody, dobrego masła, mąki krupczatki, mąki pszennej oraz soli Przygotowanie wypieku polega na naprzemiennym przekładaniu warstw ciasta i masła. Dokładny przepis na ciasto listkowe znajdziecie tutaj.