Porady:
- Jajko w chlebie najlepiej smakuje w towarzystwie smażonych kiełbasek oraz świeżych warzyw np. pomidora, ogórka czy sałaty.
- Wydrążonego pieczywa nie należy wyrzucać! Zgodnie z ideą zero waste możemy wykorzystać je do przygotowania innych potraw np. możemy je ususzyć i zetrzeć na bułkę tartą, możemy też je namoczyć i dodać je do mięsa mielonego.
- Do jajka sadzonego możemy dodać także swoje ulubione przyprawy np. suszone pomidory, a całość po wierzchu posypać świeżym szczypiorkiem.
- Jajka sadzone w chlebie najlepiej przygotowywać na specjalnej patelni do smażenia jajek.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić jajka sadzone?
Jajka w chlebie to doskonały pomysł na zdrowe, pożywne i sycące, a przy tym niezwykle kreatywnie śniadanie. Warto pamiętać, by umyć je przed rozbiciem i też nie rozbijać ich bezpośrednio na patelnie, a do osobnej miseczki, gdyż dzięki temu mamy gwarancję, że żółtko nam się nie rozleje. Ponadto w takiej sytuacji łatwiej jest wyciągnąć np. skorupkę, która wpadnie nam przypadkiem do rozbitego jajka. Jajka sadzone najlepiej smażyć na maśle lub ewentualnie na oleju roślinnym (np. rzepakowym) na średniej mocy palnika. Przy smażeniu jajka nie powinny skwierczeć – jeśli tak jest, to jest to wyraźny sygnał, że temperatura jest zbyt wysoka. Jajka sadzone smażymy na patelni przez 4-5 minut (w zależności of efektu, który chcemy uzyskać).