
Jajko w chmurce, czyli tost z jajkiem
- szczypiorek: 10 g
- jajka: 2 szt.
- chleb tostowy: 45 g
- cebula dymka: 150 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal80
- tłuszcz6g
- tłuszcz nasycony2g
- węglowodany0.3g
- cukry0.3g
- błonnik0.3g
- białko7g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni Celsjusza (210 z termoobiegiem). Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Szczypiorek myjemy i siekamy. Cebulę dymkę obieramy z łupin i ostrym nożem kroimy w drobną kosteczkę.
krok 3
Jajka myjemy i osuszamy. Rozbijamy skorupkę, a następnie oddzielamy białka o żółtek. Żółtka umieszczamy w miseczce. Białka przekładamy do dużego, suchego naczynia i ubijamy do uzyskania jędrnej, białej piany (po przechyleniu miski, białka nie powinny się przesuwać).
krok 4
Do białek dodajemy posiekaną dymkę i 1,5 łyżki szczypiorku i delikatnie mieszamy. Następnie pianę wykładamy na blachę na dwa małe kopczyki. Grzbietem łyżki ostrożnie robimy wgłębienie na środku każdego z nich i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 8-10 minut, aż nabiorą jasnozłotego koloru.
krok 5
Do wgłębienia naszych chmurek z białka delikatnie wsuwamy żółtka. Pieczemy przez kolejne 2-3 minuty, aż żółtko się zetnie. W tym samym czasie do piekarnika wkładamy dwie kromki pieczywa tostowego i opiekamy, aż się zarumienią (możemy to również zrobić w tosterze lub na suchej patelni).
krok 6
Jajko w chmurce przekładamy szeroką łopatką na chleb tostowy (możemy zastąpić go również kromką ulubionego pieczywa, np. bagietki francuskiej). Podajemy jeszcze ciepłe, obowiązkowo posypane szczypiorkiem.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

