
Jajko w sosie curry z groszkiem i dahl z soczewicą
- korzeń imbiru: 1 łyżka stołowa
- kolendra: 2 łyżeczki
- kolendra: 2 łyżeczki
- kurkuma: 1 łyżka stołowa
- słodka papryka: 1 łyżeczka
- cynamon: 1 szczypta
- czosnek: 2 ząbki
- olej: 3 łyżki stołowe
- cebula: 3 szt.
- sok pomidorowy: 125 ml
- mleko kokosowe: 300 ml
- limonka: 1 szt.
- sól: 1 szczypta
- groszek zielony: 80 g
- jajka: 8 szt.
- oliwa z oliwek: 4 łyżki stołowe
- cebula: 1 szt.
- korzeń imbiru: 1 łyżeczka
- papryka chili: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- kurkuma: 1 szczypta
- gorczyca: 1 łyżeczka
- kardamon: 1 szczypta
- kolendra: 1 łyżeczka
- mleko kokosowe: 400 ml
- soczewica: 500 g
- liść laurowy: 1 szt.
- szpinak: 1 szklanka
- orzechy włoskie: 2 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- masło: 1 łyżka stołowa
- kolendra: 1 łyżka stołowa
- soczewica czerwona:
Sposób przygotowania
krok 1
W malakserze miksujemy na pastę 2 -cm kawałek imbiru, kolendrę w ziarnach i mieloną, kurkumę, paprykę, cynamon, czosnek i 3 łyżki zimnej wody. Rozgrzewamy w garnku olej, szklimy cebulę przez 3 minuty, dorzucamy całą pastę z malaksera i pomidorowy dodatek. Smażymy przez 5 min, zalewamy mlekiem kokosowym i 350 ml wody. Zostawiamy na małym ogniu na 20 min, co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką. Sos doprawiamy sokiem z limonki i solą, dorzucamy zamrożony groszek i na 3 minuty zanurzamy połówki jajek ugotowanych na twardo.

krok 2
Na dahl: cebulkę szklimy przez 3 min na oliwie. Dodajemy imbir, papryczkę, czosnek, smażymy na małym ogniu ok. 10 min. W moździerzu ucieramy na proszek kurkumę, gorczycę, kardamon, kolendrę w ziarnach i dodajemy na patelnię. Następnie dolewamy mleko kokosowe, przepłukaną w zimnej wodzie pomarańczową soczewicę, liść laurowy i 1 l zimnej wody. Gotujemy przez 15 min, dorzucamy szpinak, orzechy i jeśli całość jest zbyt płynna, trzymamy na dużym ogniu jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Gdy soczewica jest miękka, doprawiamy solą, posiekaną kolendrą. Całość serwujemy na gorąco, z kawałkiem świeżego mango lub ogórkowymi piklami typu sałatka szwedzka.



