
Jalebi – indyjski lany chrust
- mąka pszenna: 140 g
- kasza manna: 20 g
- jogurt naturalny: 175 g
- soda oczyszczona: 3 g
- woda: 200 ml
- masło klarowane: 30 ml
- cukier: 100 g
- olej: 500 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Mąka: przesiewamy ją przez gęste sito do sporej, szklanej miski. Łączymy ją z kaszą manną i sodą oczyszczoną.

Kamila ~ soo.good.food krok 2
Ciasto: rozpuszczamy masło klarowane. Wlewamy je do suchych składników. Mieszamy całość na jednolitą masę z jogurtem. Na koniec dodajemy tyle wody (około 100 ml), żeby otrzymać gęste ciasto naleśnikowe. Odstawiamy je pod przykryciem na minimum 2 godziny (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania).

Kamila ~ soo.good.food krok 3
Przygotowanie do smażenia: przekładamy masę na indyjski lany chrust do rękawa cukierniczego lub szprycy. Rozgrzewamy olej w dużym garnku z grubym dnem. W międzyczasie robimy syrop – zagotowujemy w rondelku 100 ml wody z 100 g cukru.

Kamila ~ soo.good.food krok 4
Smażenie jalebi: odcinamy róg rękawa cukierniczego. Cienkim strumieniem lejemy ciasto na rozgrzany olej, tworząc spirale. Smażymy ciastka z obu stron na rumiany kolor. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i umieszczamy na ręczniku papierowym, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Kamila ~ soo.good.food krok 5
Podanie: maczamy smażone ciastka indyjskie w syropie i odkładamy na talerz lub paterę. Możemy je udekorować migdałami i suszonymi płatkami różanymi.

Kamila ~ soo.good.food

