
Kurczak teriyaki
- pierś z kurczaka: 500 g
- ryż jaśminowy: 200 g
- olej rzepakowy: 15 ml
- sos sojowy: 75 ml
- limonka: 0.5 szt.
- cukier trzcinowy: 30 g
- czosnek: 2 ząbki
- imbir: 5 g
- sezam: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Pierś z kurczaka: myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki o grubości ok. 2 cm.
krok 2
Ryż: do garnka wlewamy 300 ml zimnej wody, wsypujemy ryż i dodajemy 5 g soli. Wstawiamy do zagotowania. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod przykryciem przez 20 min. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę. Ryż pozostawiamy pod pokrywką do momentu aż wchłonie całą wodę.
krok 3
Sos teriyaki: na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy sos sojowy, sok z limonki, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając składniki przez ok. 5 min.
krok 4
Smażenie kurczaka: na patelnię dodajemy pokrojone mięso. Całość przykrywamy pokrywką, po 5 min odkrywamy i przewracamy kurczaka na drugą stronę. Następnie dusimy pod przykryciem przez kolejne 5 min.
krok 5
Redukowanie sosu: zdejmujemy pokrywkę i dalej podgrzewamy kurczaka w sosie teriyaki do czasu, aż sos zgęstnieje (przez 5–10 min). W tym czasie 1–2 razy przewracamy mięso.
krok 6
Prażenie sezamu: na sucha patelnię wrzucamy sezam i prażymy go przez ok. 5 min, cały czas mieszając.
krok 7
Podawanie: na talerz przekładamy ryż, a na nim układamy kawałki kurczaka z sosem teriyaki. Posypujemy prażonym sezamem.

