Reklama

Jarmuż na patelni po chińsku to oryginalna propozycja na dodatek do obiadu. Odnajdziemy w nim nutę brokuła, kapusty i szpinaku. Ale jest ceniony nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz także właściwości, bo jest pełen białka, błonnika i witamin. Przygotowanie zajmie nam jedynie 15 minut i jest niezwykle łatwe. Dobrze sprawdza się też jako dopełnienie potraw w azjatyckim stylu. Podpowiadamy, jak przyrządzić jarmuż na patelni po chińsku.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal95
  • tłuszcz7g
  • tłuszcz nasycony1g
  • węglowodany4g
  • cukry3g
  • błonnik3g
  • białko4g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Czosnek obieramy z łupinki i kroimy w bardzo cienkie plastry. Jarmuż płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym lub używamy w tym celu suszarki do sałaty. Potrzebujemy też 100 ml wrzącej wody.

  • krok 2

    W dużym woku lub na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy czosnek i smażymy przez kilka sekund. Wrzucamy jarmuż, mieszamy tak, żeby pokrył się olejem aromatyzowanym czosnkiem.

  • krok 3

    Zalewamy 100 ml wrzącej wody i gotujemy jeszcze przez 7 minut, aż jarmuż będzie miękki i straci swoją sprężystość.

  • krok 4

    Dolewamy sos sojowy i ostrygowy, mieszamy i wyłączamy. Jarmuż na patelni po chińsku podgrzewamy bezpośrednio przed podaniem.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama