
Jarmuż na patelni po chińsku
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- jarmuż: 200 g
- czosnek: 1 ząbek
- olej: 15 ml
- sos sojowy: 15 ml
- sos ostrygowy: 15 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal95
- tłuszcz7g
- tłuszcz nasycony1g
- węglowodany4g
- cukry3g
- błonnik3g
- białko4g
Sposób przygotowania
krok 1
Czosnek obieramy z łupinki i kroimy w bardzo cienkie plastry. Jarmuż płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym lub używamy w tym celu suszarki do sałaty. Potrzebujemy też 100 ml wrzącej wody.
krok 2
W dużym woku lub na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy czosnek i smażymy przez kilka sekund. Wrzucamy jarmuż, mieszamy tak, żeby pokrył się olejem aromatyzowanym czosnkiem.
krok 3
Zalewamy 100 ml wrzącej wody i gotujemy jeszcze przez 7 minut, aż jarmuż będzie miękki i straci swoją sprężystość.
krok 4
Dolewamy sos sojowy i ostrygowy, mieszamy i wyłączamy. Jarmuż na patelni po chińsku podgrzewamy bezpośrednio przed podaniem.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

