Reklama

Przygotowanie: 1 godz.
Pieczenie: ok. 40 minut
Porcja: 440 kcal

Składniki:

paczka (45 dag) ciasta francuskiego
4-6 dużych borowików
10 dag kurek
mała cebula
łyżka masła
20 dag świeżego szpinaku
1/2 szklanki śmietany
2 jajka
2 łyżki posiekanej natki
łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku (ewentualnie 1/2 łyżeczki suszonego)
20 dag twarożku
żółtko
sól
pieprz

Kroki przygotowania:

Ciasto rozmrozić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Borowiki i kurki oczyścić, kurki drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, zeszklić, włożyć pokrojone grzyby i smażyć 2-3 min, mieszając. Oprószyć solą i pieprzem.
Szpinak umyć, włożyć do garnka, podlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem kilka minut. Odcedzić, odcisnąć, posiekać.
Posiekany szpinak włożyć do miski, dodać podsmażone grzyby, śmietanę, twarożek, jajka i posiekaną zieleninę. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Ciastem wyłożyć podłużną natłuszczoną formę tak, by brzegi ciasta wystawały nieco ponad brzegi. Na dno nałożyć połowę masy grzybowej, wcisnąć do połowy borowiki, przykryć resztą masy. Wyrównać, założyć brzegi ciasta, dokładnie je zlepić. Wierzch posmarować roztrzepanym żołtkiem.
Ew. udekorować wierzch okrawkami ciasta. Piec ok. 40 minut w temp. 200 C.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama