Reklama

Jednogarnkowy makaron z brokułami robi się niezwykle szybko, przy tym dostarczamy ogromną porcję zdrowia. Podczas gotowania ze śmietany i serka topionego powstaje cudownie kremowy sos. To powinna być obowiązkowa pozycja na zabiegane dni, wystarczy kilka minut przygotowań i możemy cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem. Przetestujcie prosty przepis na makaron z brokułami przyrządzany w jednym garnku.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal536
  • tłuszcz14.6g
  • tłuszcz nasycony3.5g
  • węglowodany83.5g
  • cukry6.5g
  • błonnik14.5g
  • białko22.5g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: cebulę i ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę lub siekamy. Myjemy brokuły, w razie potrzeby obieramy łodygę. Różyczki i łodygi brokuła kroimy na małe (ok. 2 cm) kawałki.

  • krok 2

    Smażenie: w dużym rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Najpierw smażymy cebulę przez 2 minuty. Dodajemy czosnek, bulion warzywny, śmietanę, sól jodowaną i makaron - wszystko mieszamy. Brokuły dodajemy jako ostatnie, już nie mieszamy (nie gotujemy ich wcześniej, przypominają raczej te gotowane na parze). Gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut .

  • krok 3

    Makaron z brokułami: gdy tylko osiągnie pożądaną konsystencję, a płyn znacznie się zredukuje, mieszamy z serkiem topionym i posiekaną bazylią (kilka listków zostawiamy do dekoracji). Doprawiamy solą jodowaną, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dekorujemy listkami bazylii i podajemy na gorąco.

    Źródło: serwis partnerski Eatbetter.de,

Porady:

  • Jeśli chcemy nieco zróżnicować kolor jednogarnkowego makaronu, przed gotowaniem warto dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, wtedy gdy dokładamy brokuły.
  • Warto wiedzieć, że brokuły są symbolem zdrowej diety. Dostarczają nie tylko solidnej porcji sycącego i przyjaznego dla jelit błonnika, ale także licznych witamin i minerałów. Przede wszystkim witaminę C, K i potas.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama