
Jednogarnkowy makaron z brokułami
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- oliwa z oliwek: 15 ml
- bulion warzywny: 1 l
- śmietana 12%: 150 ml
- sól: 5 g
- serek topiony: 15 g
- bazylia: 30 g
- pieprz czarny: 3 g
- sok z cytryny: 15 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal536
- tłuszcz14.6g
- tłuszcz nasycony3.5g
- węglowodany83.5g
- cukry6.5g
- błonnik14.5g
- białko22.5g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: cebulę i ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę lub siekamy. Myjemy brokuły, w razie potrzeby obieramy łodygę. Różyczki i łodygi brokuła kroimy na małe (ok. 2 cm) kawałki.
krok 2
Smażenie: w dużym rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Najpierw smażymy cebulę przez 2 minuty. Dodajemy czosnek, bulion warzywny, śmietanę, sól jodowaną i makaron - wszystko mieszamy. Brokuły dodajemy jako ostatnie, już nie mieszamy (nie gotujemy ich wcześniej, przypominają raczej te gotowane na parze). Gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut .
krok 3
Makaron z brokułami: gdy tylko osiągnie pożądaną konsystencję, a płyn znacznie się zredukuje, mieszamy z serkiem topionym i posiekaną bazylią (kilka listków zostawiamy do dekoracji). Doprawiamy solą jodowaną, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dekorujemy listkami bazylii i podajemy na gorąco.
Źródło: serwis partnerski Eatbetter.de,

