
Jesienny krupnik
- udka z kurczaka: 2 szt.
- suszone grzyby: 4 szt.
- kasza pęczak: 90 g
- masło klarowane: 15 g
- włoszczyzna: 1 pęczek
- ziemniaki: 4 szt.
- liść laurowy: 2 szt.
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
- ziele angielskie: 3 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Grzyby: zalewamy na 1 godz. szklanką wody. Gotujemy do miękkości.
krok 2
Kartofle: obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
krok 3
Udka: obsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor w garnku z grubym dnem. Wlewamy ok. 1 i 1/2 l gorącej wody. Powoli doprowadzamy ją do wrzenia, zbierając w trakcie szumowiny. Kiedy mięso będzie tak miękkie, że zacznie odchodzić od kości, wyjmujemy je ostrożnie na talerz.
krok 4
Zupa: do wywaru drobiowego wkładamy listki laurowe, ziele angielskie, włoszczyznę i kartofle, a następnie kaszę. Wlewamy wodę z gotowania grzybów i dorzucamy grzyby pokrojone w paski. Gotujemy przez 10 min.
krok 5
Podanie: z ugotowanych udek zdejmujemy skórę. Mięso rozdzielamy palcami i wkładamy do zupy. Przyprawiamy krupnik do smaku solą, pieprzem i maggi. Przed podaniem posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.

