Reklama

Kolorowy, zdrowy i pyszny - taki jest nasz jesienny krupnik.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Grzyby: zalewamy na 1 godz. szklanką wody. Gotujemy do miękkości.

  • krok 2

    Kartofle: obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

  • krok 3

    Udka: obsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor w garnku z grubym dnem. Wlewamy ok. 1 i 1/2 l gorącej wody. Powoli doprowadzamy ją do wrzenia, zbierając w trakcie szumowiny. Kiedy mięso będzie tak miękkie, że zacznie odchodzić od kości, wyjmujemy je ostrożnie na talerz.

  • krok 4

    Zupa: do wywaru drobiowego wkładamy listki laurowe, ziele angielskie, włoszczyznę i kartofle, a następnie kaszę. Wlewamy wodę z gotowania grzybów i dorzucamy grzyby pokrojone w paski. Gotujemy przez 10 min.

  • krok 5

    Podanie: z ugotowanych udek zdejmujemy skórę. Mięso rozdzielamy palcami i wkładamy do zupy. Przyprawiamy krupnik do smaku solą, pieprzem i maggi. Przed podaniem posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.

Porady:

  • Krupnik będzie świetnie smakował z dodatkiem zarówno świeżych, jak i suszonych grzybów.
  • Aby zupa była bardziej aromatyczna, wart dodać do niej posiekany koperek.
  • Kaszę warto wcześniej wypłukać, aby zupa nie była mętna.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama