Reklama

Energetyczny omlet na rozpoczęcie jesiennego dnia.

Składniki:

2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżki cukru trzcinowego
masło do smażenia
małe jabłko
mała gruszka
sok z cytryny
2 łyżki pokruszonych włoskich orzechów
łyżka drobnych rodzynek
mielony cynamon
chia do posypania

Kroki przygotowania:

Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka miksujemy na puszystą masę z mlekiem, mąką, cukrem i szczypta soli, łączymy z białkiem.
Na małej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła.
Wrzucamy pokrojone w kostkę jabłko i gruszkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy orzechy i rodzynki, oprószamy cynamonem i chwile dusimy.
Zalewamy masą jajeczną, smażymy do ścięcia.
Przed podaniem posypujemy nasionami chia.

Reklama

Porady:

Zerknij w nasz poradnik, jak zrobić perfekcyjny omlet. Sprawdź też nasze porady, jak ugotować jajka na twardo, na miękko i w koszulce oraz przepisy na jajka po benedyktyńsku.

Zobacz też: omlet ze szparagami, szynką i oscypkiem

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama