
Jogurtowa tortilla z krewetkami i warzywami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
- czosnek: 2 ząbki
- soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
- sos sojowy: 2 łyżki stołowe
- miód: 1 łyżka stołowa
- olej: 0.25 szklanki
- sól: 0.5 łyżeczki
- ocet: 0.5 łyżeczki
- koperek: 2 gałązki
- cebula: 0.5 szt.
- sok z cytryny: 30 szt.
- krewetki: 200 g
- woda: 50 ml
- mąka: 400 g
- awokado: 1 szt.
- rukola: 100 g
- jogurt naturalny: 150 g
- otręby pszenne: 2 łyżki stołowe
- brukselka: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Z mąki, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, otrębów pszennych, wody i oleju zagniatamy ciasto na tortille. Formujemy z ciasta małe kulki, które następnie rozwałkowujemy na cienkie placki. Smażymy tortille na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
krok 2
Krewetki smażymy krótko na odrobinie oleju. Brukselkę krótko obgotowujemy w osolonym wrzątku. Awokado kroimy i polewamy łyżką soku z cytryny, aby zachowało kolor. Następnie przygotowujemy sos, łącząc jogurt, miód, koperek, łyżkę soku z cytryny, sos sojowy i czosnek.
krok 3
Na każdym placku tortilli układamy rukolę, awokado, listki brukselki, piórka cebuli, usmażone krewetki. Wszystko polewamy sosem i zwijamy tortillę.

