Reklama

To dobry sposób, by w jednym daniu podać dużo warzyw i pełnowartościowego białka - jogurtowa tortilla z krewetkami i warzywami.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Z mąki, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, otrębów pszennych, wody i oleju zagniatamy ciasto na tortille. Formujemy z ciasta małe kulki, które następnie rozwałkowujemy na cienkie placki. Smażymy tortille na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia.

  • krok 2

    Krewetki smażymy krótko na odrobinie oleju. Brukselkę krótko obgotowujemy w osolonym wrzątku. Awokado kroimy i polewamy łyżką soku z cytryny, aby zachowało kolor. Następnie przygotowujemy sos, łącząc jogurt, miód, koperek, łyżkę soku z cytryny, sos sojowy i czosnek.

  • krok 3

    Na każdym placku tortilli układamy rukolę, awokado, listki brukselki, piórka cebuli, usmażone krewetki. Wszystko polewamy sosem i zwijamy tortillę.

Porady:

- Brukselkę listkuję przed wrzuceniem na wrzątek, a robię tak z dwóch powodów: po pierwsze – drobne liście szybko się sparzą i pozostaną jędrne i nadal wartościowe, po drugie – brukselka jako warzywo kapustne zawiera dużo związków siarki odpowiadających za jej zapach, który nie każdemu pasuje; gotowanie pojedynczych liści sprawia, że ulatniają się one bardzo szybko. - Krewetki smażę krótko i odstawiam na ciepłej patelni, aby dochodziły w umiarkowanej temperaturze, dzięki czemu także zachowają więcej składników odżywczych.

Wypróbuj prosty przepis na tortille - domowe placki

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama