Porady:
- Z tego przepisu wychodzi ok. 16 owalnych placuszków o długości ok. 6–8 cm.
- Do smażenia placków najlepiej sprawdzi się patelnia z nieprzywierającą powłoką, np. do naleśników.
- Placki jogurtowe smażymy na suchej patelni, bez tłuszczu. Kto chce, może dodać na patelnię łyżkę masła dla smaku i rumianego koloru.
- Roztopione masło można dodać do bezpośrednio do ciasta na placki jogurtowe – wystarczy 30 g, a będą bardziej wilgotne.
- Zamiast proszku do pieczenia można użyć sody oczyszczonej.
- Cukier waniliowy najlepiej jest zrobić samodzielnie. Wystarczy do cukru dodać ziarenka z laski wanilii.
Notka redakcyjna:
Placki jogurtowe z owocami
- Placki jogurtowe z jagodami – do wymieszanego ciasta dodajemy ok. 120 g jagód. Całość delikatnie mieszamy i smażymy zgodnie z przepisem.
- Placki z jogurtem i bananami – obieramy 2 banany i kroimy w plasterki. Możemy wymieszać je z ciastem lub nakładać (po 3–4 plasterki) na placuszki położone łyżką na patelnię. Wtedy owoce będą rozłożone równomiernie.
- Placki jogurtowe z truskawkami – na porcję podaną w przepisie potrzebujemy ok. 8–10 truskawek. Kroimy je w plasterki. Placki smażymy zgodnie z przepisem. Gdy z jednej strony trochę się zarumienią, układamy na nich po 3 plasterki truskawek, po chwili obracamy i smażymy z drugiej strony przez ok. 2 min.
Z czym podawać placuszki jogurtowe?
To dodatki sprawiają, że słodkie śniadanie (lub kolacja) wygląda wyjątkowo apetycznie. Co warto wybrać?
- Owoce – mogą to być jagody (lub borówki amerykańskie), truskawki, maliny, porzeczki, jeżyny lub banany. W przypadku bananów, dobrze jest skropić je sokiem cytryny, aby nie ściemniały.
- Sos waniliowy – czyli inaczej krem angielski, przygotowany z żółtek, mleka, cukru, mąki ziemniaczanej i esencji waniliowej.
- Syrop klonowy – to dietetyczny zamiennik cukru, który nie tylko świetnie smakuje, ale zawiera także wiele cennych pierwiastków. Mangan, cynk i magnez pomagają wygrać ze zmęczeniem i stresem.
- Miód – to kolejny słodki i zdrowy dodatek, który wzmacnia organizm, zwalcza bakterie i zwiększa odporność organizmu.
- Liście świeżej mięty – to zawsze doskonała dekoracja.
- Jogurt lub śmietanę – może być na słodko – płynna lub ubita z cukrem pudrem.
Powyższe składniki można dowolnie zestawiać i mieszać ze sobą. Placki jogurtowe świetnie smakują z owocami, jogurtem i miodem, ozdobione listkami mięty.
Placki na jogurcie bez mąki
Do placuszków w tej wersji należy użyć gęstego jogurtu, np. greckiego lub islandzkiego skyru:
- 150 g gęstego jogurtu mieszamy z 2 jajkami,
- dodajemy 30 g mielonych wiórków kokosowych (można dodać także otręby, płatki owsiane lub orzechy), cukier (lub zamiennik, np. ksylitol) i łyżeczkę sody oczyszczonej,
- całość mieszamy rózgą i smażymy zgodnie z podstawowym przepisem.
Aby placki były bardziej puszyste, można oddzielić białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Łączymy pozostałe składniki, a na koniec delikatnie mieszamy z pianą.