Porady:
- Jogurtowiec warto przygotować również z dodatkiem galaretek o innych smakach np. pomarańczową, brzoskwiniową bądź truskawkową.
- Spód jogurtowca możemy przygotować również na bazie czekoladowych, kruchych ciasteczek lub biszkoptów. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go pominąć i przygotować samą masę jogurtową.
- Galaretkę cytrynową z powodzeniem zastąpimy żelatyną w listkach lub proszku.
- Jogurtowiec przechowujemy w lodówce maksymalnie przez 2–3 dni.
- Do wykonania masy warto użyć gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego. Dzięki temu deser będzie odznaczał się idealną konsystencją.
Notka redakcyjna:
Jogurtowiec – inne warianty
Jogurtowiec to lekkie, orzeźwiające ciasto, które jest wyjątkowo proste w wykonaniu. Dodatkowo przepis na nie możemy z łatwością modyfikować. Jogurtowa masa jest świetną bazą i zawsze możemy wzbogacić ją w:
- owoce – takie jak maliny, truskawki, jagody lub porzeczki. Wybieramy tylko świeże owoce. W związku z tym warto sięgnąć po nie latem. Dodajemy je do masy jogurtowej, którą następnie wylewamy na ciasteczkowy spód,
- biszkopty – jogurtowiec z ich dodatkiem będzie odznaczał się ciekawym, ciasteczkowym smakiem. Sprawdzą się tutaj zarówno podłużne, jak i okrągłe biszkopty. Jeśli chcemy wzbogacić ich smak, przed dodaniem do masy jogurtowej, możemy zanurzyć je w soku pomarańczowym,
- kolorowe galaretki – dzięki nim, nasze ciasto będzie odznaczać się wyjątkowo pięknym wyglądem. Wystarczy, że zalejemy je wrzątkiem i odstawimy do stężenia. Następnie kroimy je na małe kwadraciki oraz wrzucamy do tortownicy. Całość zalewamy jogurtową masą.
Jak udekorować jogurtowiec?
Gotowy jogurtowiec świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. W związku z tym polecamy udekorować go:
- galaretką – warto wybrać swój ulubiony smak. Tak jak w podstawowym przepisie – wlewamy ją na schłodzoną masę jogurtową, a następnie odstawiamy do stężenia,
- owocami – świeże owoce możemy ułożyć na wierzchu stężonej masy, bądź zanurzyć je w galaretce,
- polewą czekoladową – to świetna propozycja dla wszystkich fanów czekolady. Pamiętajmy jednak, żeby podczas dekorowania ciasta polewa nie była gorąca,
- orzechami – warto połączyć je z polewą czekoladową. Świetnie sprawdzą się tutaj zarówno orzechy laskowe, migdały, jak i pistacje.
- mus owocowy – to ciekawa alternatywa dla galaretki. Dodatkowo mus jest bardziej intensywny w smaku i ma wyjątkowo gęstą konsystencję. Wystarczy, że świeże owoce zmiksujemy za pomocą blendera. A na końcu połączymy je z żelatyną oraz niewielką ilością cukru. W ten sposób możemy przygotować m.in. malinowy, czy truskawkowy mus.