
Jollof rice
- ryż: 750 g
- pomidory w puszce: 400 g
- czerwona papryka: 800 g
- papryka chili: 1 szt.
- koncentrat pomidorowy: 75 g
- przyprawa curry: 15 g
- tymianek: 10 g
- liść laurowy: 2 szt.
- masło: 50 g
- bulion warzywny: 1500 ml
- olej: 75 ml
- sól: 15 g
- pieprz czarny: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Blendowanie: 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryki (słodka i ostra) przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy. Do blendera przekładamy cebulę, paprykę, pomidory z puszki oraz 500 ml bulionu. Miksujemy na gładko. Przelewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu 10–12 minut.
krok 2
Smażenie: 2 cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i szczyptę soli. Smażymy, mieszając 2–3 minuty. Dokładamy liście laurowe, curry, tymianek oraz szczyptę pieprzu. Podsmażając 3–4 minuty na średnim ogniu.
krok 3
Ryż: na patelnię dodajemy wcześniej przygotowaną masę cebulowo–paprykową. Mieszamy i gotujemy 10–12 minut, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodajemy 1 litr bulionu. Dokładamy masło i ryż basmati. Mieszamy, garnek szczelnie okrywamy folią aluminiową i przykrywamy pokrywką, gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut. W połowie tego czasu zawartość garnka z jollof rice mieszamy.

