Reklama

Kabaczek faszerowany mięsem to przepyszne danie dla wszystkich znudzonych tradycyjnymi obiadami. Kabaczek z piekarnika może być przygotowany na ostro i na sposób łagodny. Wszystko zależy od użytych dodatków. Oto przepis na kabaczek faszerowany mięsem i serem żółtym.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Na początek kabaczek należy obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż, usunąć pestki i lekko posolić. Następnie mięso smażymy na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, seler, pietruszkę i marchew starte na grubej tarce. Potem dodajemy listek laurowy, koperek i ziele angielskie. Wszystkie składniki podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.

  • krok 2

    Kabaczek wkładamy do naczynia żaroodpornego .Do środka nakładamy farsz (równo z brzegami)ścieramy na wierzch ser żółty i posypujemy bułką tartą. W drugim naczyniu mieszamy przecier pomidorowy ze śmietaną.
    Następnie polewamy nim wierzch kabaczka dość obficie a resztę sosu wlewamy do naczynia. Kabaczek faszerowany mięsem pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Porady:

Zamiast kabaczka można użyć cukinię, dynię albo bakłażana.

Upieczony faszerowany kabaczek będzie świetną przekąską na odświętny obiad. Aby podkreślić wyjątkowość posiłku warto sięgnąć po porcelanową zastawę.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama