
Kabaczek faszerowany mięsem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- cukinia: 1 szt.
- mięso mielone: 500 g
- marchewka: 2 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- seler: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- ser żółty: 200 g
- bułka tarta: 4 łyżki stołowe
- śmietana: 150 g
- przecier pomidorowy: 1 l
- koperek: 1 pęczek
- liść laurowy: 1 szt.
- ziele angielskie: 4 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Na początek kabaczek należy obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż, usunąć pestki i lekko posolić. Następnie mięso smażymy na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, seler, pietruszkę i marchew starte na grubej tarce. Potem dodajemy listek laurowy, koperek i ziele angielskie. Wszystkie składniki podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.

krok 2
Kabaczek wkładamy do naczynia żaroodpornego .Do środka nakładamy farsz (równo z brzegami)ścieramy na wierzch ser żółty i posypujemy bułką tartą. W drugim naczyniu mieszamy przecier pomidorowy ze śmietaną.
Następnie polewamy nim wierzch kabaczka dość obficie a resztę sosu wlewamy do naczynia. Kabaczek faszerowany mięsem pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

