Porady:
- Długie laski kabanosów możemy wykorzystać w całości - będą mniej wygodnie do serwowania, ale na pewno przykują wzrok gości wyłożone na deskę lub paterę
- Jakie kabanosy wybrać? Mogą to być zarówno kabanosy wieprzowe, jak i drobiowe. Nie polecamy jednak zbyt cienkich, wysuszonych lasek, bo ich smak zniknie w cieście.
- Do tej szybkiej przekąski warto wybrać do niej jakościowe składniki. Sprawdźmy skład kabanosów - z pewnością ilość mięsa zużytego na 100 g produktów nie może być za mała. To samo dotyczy arkuszy ciasta francuskiego (mrożonego lub ze sklepowej lodówki) - im krótszy skład - bez konserwantów, tym lepiej.
- Do posmarowania ciasta francuskiego można użyć samego żółtka - np. kiedy zostanie nam po przepisach na bezę.
- Do dekoracji zamiast sezamu sprawdzi się też: siemię lniane, mak, nasiona chia czy czarnuszka. Ważne jest, żeby posypki nie było za dużo, a także by ciasta nie piec w zbyt wysokiej temperaturze/na za wysokiej półce piekarnika, bo dodatki zwyczajnie się przypalą.
- Kabanosy w cieście francuskim najlepiej smakują na gorąco, ale po przestudzeniu też będą dobre - tu liczy się też jakość ciasta francuskiego (te kiepskiej jakości po przestudzeniu mają gorsza teksturę).
Notka redakcyjna:
Kabanosy w cieście francuskim - z czym je podać?
Taka przekąska nie potrzebuje wyszukanych dodatków. Jednak podobnie, jak inne pomysły na ciasto francuskie (np. szpinak w cieście francuskim czy parówki w cieście francuskim) pysznie smakuje w towarzystwie rozmaitych sosów. Możemy najprościej zaserwować kabanosy w cieście francuskim z ketchupem - podanym w miseczce obok albo polanym na ciasto. Nie polecamy zapiekać ketchupu z surowym ciastem - woda w nim wypłynie, mocząc ciasto i psując cały efekt. Inne klasyki jak musztarda czy majonez też będą odpowiednie. Można też pójść o krok dalej i przygotować samodzielnie dodatkowe sosy. Gorąco polecamy nasze pewniaki, kabanosy na gorąco wzbogacą pyszne sosy:
Kabanosy na gorąco - dodatki do zapiekania
Jeśli mamy ochotę podkręcić podstawowy przepis na kabanosy w cieście francuskim, dodajmy do zapiekania proste składniki, które dodadzą smaku i zmienią teksturę.
- kabanosy w cieście francuskim z suszonymi pomidorami - najlepsze będą takie z zalewy, z dodatkiem przypraw. Pamiętajmy jednak, aby odpowiednio je odsączyć, bo oliwa lub olej mogą rozmoczyć ciasto. Dobrym pomysłem będzie też pokrojenie ich lub zakup pokrojonych pomidorów. Łatwiej wtedy zwijać całą przekąskę.
- kabanosy w cieście francuskim z serem camembert - ser żółty też się sprawdzi, ale to właśnie pleśniowy - z mięciutkim środkiem, najbardziej apetycznie roztopi się w trakcie pieczenia i po jednym gryzie wprost zakochamy się w takiej wersji.
- kabanosy w cieście francuskim z boczkiem - tutaj polecamy boczek surowy wędzony - cienkie plasterki należy owinąć wokół kabanosów, a dopiero potem całość owijać ciastem francuskim.