
Kaczka barbarie z sosem cytrusowym
Sposób przygotowania
krok 1
Kaczkę barbarię pozostawiamy w temp. pokojowej na ok. 1 godz. i 30 min. Po tym czasie układamy ją w naczyniu żaroodpornym, smarujemy masłem, oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na ok. 1 godz. 40 min. W tym czasie ocieramy skórę z 1/2 pomarańczy, 1/2 grejpfruta i 1/2 cytryny. Skórę z reszty owoców ścinamy do samego miąższu, skórkę zachowujemy.
krok 2
Miąższ owoców kroimy na kawałki. Odstawiamy. Pokrojone skóry i tartą skórkę zagotowujemy dwukrotnie. Odstawiamy. Bulion przelewamy do garnka, dodajemy przegotowane skórki owoców i gotujemy na małym ogniu przez 45 min. Przygotowujemy karmel. Do garnka wlewamy 100 ml zimnej wody, wsypujemy cukier, nie pozostawiając kryształków na brzegach garnka, aby się nie spaliły pod wpływem wysokiej temperatury.
krok 3
Kiedy karmel nabierze złocistego koloru, zdejmujemy z ognia i wlewamy ocet. Szybko mieszamy. Bulion przecedzamy, usuwamy skóry owoców. Do bulionu dodajemy karmel, cointreau, owoce cytrusowe i startą skórkę. Redukujemy przez 15 min. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika. Przykrywamy ją folią aluminiową i pozostawiamy na 10 min. Podajemy na gorąco, razem z sosem z owoców.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

