
Kaczka pieczona z piernikową kruszonką
- pierś z kaczki: 2 szt.
- seler: 1 szt.
- jabłka: 2 szt.
- cytryna: 1 szt.
- kwaśna śmietana: 100 ml
- oliwa z oliwek: 30 ml
- sól: 5 g
- pieprz biały: 3 g
- piernik: 100 g
- pomarańcze: 1 szt.
- miód: 30 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 240°C. Skórę na piersiach kaczki nacinamy ostrym nożem w kratkę kładziemy w naczyniu do pieczenia skórą do góry. Wstawiamy do piekarnika pieczemy 15 min. W połowie pieczenia odlewamy tłuszcz.
krok 2
Seler obieramy i tniemy w słupki. Jabłka kroimy w kostkę, skrapiamy wszystko sokiem z cytryny. Przykrywamy i pieczemy przez 10 min w kuchence mikrofalowej ustawionej na pełną moc. Odkładamy 4 łyżki paluszków z selera. Resztę miksujemy na purée razem z jabłkami, śmietaną, oliwą, solą i pieprzem.
krok 3
Kromki piernika pieczemy w tosterze. Kroimy na kawałki i grubo miksujemy krótkimi impulsami. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i miód. Mieszamy.
krok 4
Piersi zdejmujemy z naczynia do pieczenia i pozostawiamy, aby odpoczęły w ciepłym miejscu owinięte folią aluminiową. Tłuszcz zlewamy do naczynia do pieczenia wkładamy piernik z dodatkami i wstawiamy na 5 min do wygaszonego piekarnika. Piersi kroimy w plastry, oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy kruszonką piernikową. Podajemy na ciepło z paluszkami i purée z selera.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016