Reklama

Piernikowa nuta i dodatki z selera w dwóch postaciach - tak podana kaczka pieczona na pewno sprawdzi się od święta, ale nie tylko! Oryginalne połączenie smaków w daniu na pewno zasmakuje rodzinie.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 240°C. Skórę na piersiach kaczki nacinamy ostrym nożem w kratkę kładziemy w naczyniu do pieczenia skórą do góry. Wstawiamy do piekarnika pieczemy 15 min. W połowie pieczenia odlewamy tłuszcz.

  • krok 2

    Seler obieramy i tniemy w słupki. Jabłka kroimy w kostkę, skrapiamy wszystko sokiem z cytryny. Przykrywamy i pieczemy przez 10 min w kuchence mikrofalowej ustawionej na pełną moc. Odkładamy 4 łyżki paluszków z selera. Resztę miksujemy na purée razem z jabłkami, śmietaną, oliwą, solą i pieprzem.

  • krok 3

    Kromki piernika pieczemy w tosterze. Kroimy na kawałki i grubo miksujemy krótkimi impulsami. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i miód. Mieszamy.

  • krok 4

    Piersi zdejmujemy z naczynia do pieczenia i pozostawiamy, aby odpoczęły w ciepłym miejscu owinięte folią aluminiową. Tłuszcz zlewamy do naczynia do pieczenia wkładamy piernik z dodatkami i wstawiamy na 5 min do wygaszonego piekarnika. Piersi kroimy w plastry, oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy kruszonką piernikową. Podajemy na ciepło z paluszkami i purée z selera.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama