Reklama

Soczysta, smakowita kaczka pieczona w piwie to propozycja nie tylko na wykwintny obiad. Smak mięsa to dzieło jagód jałowca - wyjątkowego aromatycznego dodatku.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Mięso nacieramy solą i pieprzem, układamy w brytfance. Obrany czosnek kroimy w plasterki, cebulę w krążki i układamy na kaczce razem z ziołami i jałowcem.

  • krok 2

    Całość zalewamy piwem wymieszanym z miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C i pieczemy ok. 2 godz., aż mięso będzie miękkie, piwo odparuje, a skórka będzie chrupiąca.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2016

Porady:

Jagody jałowca są zbyt gorzkie, by zjadać je na surowo – w kuchni wykorzystujemy tylko suszone. Aby uwolnić aromat, zwykle zgniata się je przed użyciem (przechowujemy w całości, ponieważ po sproszkowaniu szybko tracą zapach). Najbardziej aromatyczne są najmniejsze jagody. Stosuje się je do mięs (szczególnie tych o wyrazistym smaku, jak dziczyzna i dzikie ptactwo), sosów, marynat, nadzień i pasztetów. Są stosowane także jako dodatek do kapusty, w tym kiszonej, oraz buraków ćwikłowych.

Zobacz też: kaczka z woka z makaronem ryżowym

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama