
Kaczka po pekińsku
- kaczka: 2 kg
- cebula dymka: 10 szt.
- ogórek: 1 szt.
- sos sojowy: 9 łyżek stołowych
- miód: 2 łyżek stołowych
- cebula: 1 szt.
- mąka ziemniaczana: 1 łyżka stołowa
- czosnek: 2 ząbki
- ocet winny: 1 łyżeczka
- olej: 1 łyżeczka
- powidła śliwkowe: 25 dag
- mąka: 25 dag
- woda: 1 szklanka
- olej sezamowy: 2 łyżki stołowe
- sezam: 1 łyżeczka
- cynamon: 0.25 łyżeczki
- papryka ostra: 0.25 łyżeczki
- imbir: 0.25 łyżeczki
- przyprawa 5 smaków: 1 łyżka stołowa
- pieprz czarny: 1 szczypta
- wódka: 1 łyżka stołowa
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal690
Sposób przygotowania
krok 1
Glazura: cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami glazury. Kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć i ponakłuwać widelcem. Tuszkę posmarować glazurą i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Piec 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 200°C.

krok 2
Placki: do mąki wlać wrzątek, dolać olej i wyrobić ciasto. Odstawić na 15 min. Uformować wałek o śr. 6 cm, pokroić w krążki grubości 1 cm. Posmarować olejem z jednej strony, złożyć po 2, stykając natłuszczonymi stronami i rozwałkować na placki śr. 15 cm. Usmażyć na gorącym oleju, rozdzielić.

krok 3
Sos: wszystkie podane składniki (z wyjątkiem sezamu) dokładnie wymieszać. Mieszając podgrzewać w rondelku ok. 5 minut. Ostudzić, przełożyć do miseczki, dodać sezam i schłodzić. Dymkę i ogórek pokroić w zapałkę.; Mięso kaczki pokroić na plasterki. Podawać na plackach, z warzywami i sosem.


