
Kaczka z cykorią
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- pierś z kaczki: 2 szt.
- sok pomarańczowy: 500 ml
- cykoria: 6 szt.
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- imbir: 0.5 dag
- sos sojowy: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Sok pomarańczowy gotujemy na małym ogniu, aż zredukuje się do 100–150 ml. Piersi kaczki oprószone solą i pieprzem smażymy na suchej patelni, od strony skóry ok. 8 min i 1 min od strony mięsa. Przekładamy do piekarnika i pieczemy 10 min. Upieczone przenosimy na kratkę, obkładamy folią i pozwalamy mięsu odpocząć przez 10 min.;
krok 2
Tłuszcz wytopiony z kaczki mieszamy ze zredukowanym sokiem pomarańczowym i podgrzewamy, dodajemy imbir i sos sojowy. Wkładamy oczyszczone cykorie i gotujemy przez ok. 10 min. Podajemy z kaczką, oprószone solą i pieprzem.

